Volledig scherm
Elektrische auto aan de oplader in de parkeergarage onder het Chassé theater. © Joyce van Belkom

Auto opladen? In Breda bepaalt voortaan de buurt mee waar de laadpaal komt

BREDA/PRINSENBEEK - Wie een laadpaal voor een elektrische auto wil laten plaatsen, moet voortaan eerst draagvlak in de buurt winnen voor een juiste locatie. Dat laat het stadsbestuur weten in reactie op vragen van CDA’er Marc van Oosterbosch.

Van Oosterbosch constateert dat ondernemers in zijn woonplaats Prinsenbeek ontevreden zijn over recent geplaatste laadpalen. ‘De gekozen locaties zijn zoals het lijkt niet met betrokken bewoners, ondernemers of instanties afgestemd. Met als resultaat dat de gekozen plekken vanuit diverse invalshoeken niet de meest praktische zijn. Maar met name voor de winkeliers in Prinsenbeek', schrijft hij.

Ideale locatie

De ontevredenheid van de ondernemers heeft ook het stadskantoor bereikt, zeggen burgemeester en wethouders. Reden om de procedure voor aanvraag van een laadpaal tegen het licht te houden. In de toekomst moeten aanvragers, marktpartijen (beheerders van de laadpalen) en gemeente een gesprek aangaan met de buurt. Zij moeten samen kijken naar de aspecten als de nabijheid van elektrische rijders, technische zaken en toegankelijkheid. Daar moet uiteindelijk de ideale locatie uitrollen, zo is het idee. 

Inmiddels zijn honderden laadpalen in de gemeente geplaatst. ‘De reacties zijn wisselend', schrijft het stadsbestuur. ‘De plaatsing van laadpalen blijft een gevoelig onderwerp. We zien de komende jaren als een leerproces; we zullen tussentijds keuzes moeten maken om het voor eenieder een fijne en leefbare omgeving te laten blijven.”

Bekijk hier de oplaadpunten in de gemeente Breda: