Volledig scherm
Campagne voedselbank Breda, met Hélène Hendriks © Boven N.A.P.

Bekende Bredanaars delen ‘rake klap uit’ voor de voedselbank

BREDA - ‘Deel armoede een rake klap uit’, met die strijdkreet is de voedselbank in Breda een campagne gestart, gesteund door een paar bekende Bredanaars. In de stad hangen mupi's (affiches) waar tv-presentator Hélène Hendriks, cabaretier Guido Weijers en oud-NAC-trainer Robert Maaskant op prijken.

De voedselbank heeft tegen de 500 ‘deelnemers’, net zoveel als in de crisistijd. De kloof tussen rijk en arm wordt groter, zien ze bij de ‘bank, waar tientallen vrijwilligers de sloffen uit het lijf lopen om de distributie goed te laten verlopen. Met een sms- en QR-actie hoopt de voedselbank op donateurs. Het is volgens Emine Kaya van de voedselbank ook een ‘knipoog’ naar de gemeente die bezuinigt op armoedebeleid, zo moet de ‘bank’ terug van 30.000 naar 24.000 euro subsidie. 

Kaya: ,,We hebben gekozen om drie vrijwilligers en drie bekende Bredanaars het gezicht te laten zijn van de campagne. We zijn erg blij met de steun van Guido Weijers, Hélène Hendriks en Robert Maaskant. De vrijwilligers zijn Peter Krusemeijer, René de Graaf en Leentje van den Berg, onze ster-vrijwilligers. De gedachte van de campagne is dat je met een donatie van drie euro armoede een rake tik uitdeelt. Armoede in Breda is een gegeven, dit kunnen en mogen we niet onder stoelen of banken schuiven. Dus slaan we terug. We doen een beroep op de solidariteit van Bredanaars.” 

Guido Weijers

Volledig scherm
Campagne voedselbank Breda, met Guido Weijers. © Boven N.A.P.

Weijers: “Ik zet me graag in voor een ander, maar wel alleen projecten waar ik zelf achter sta en die ik meestal zelf kies. Daarnaast draag ik Breda een warm hart toe, dus dat is een mooie combinatie. Ik kan zo op een eenvoudige manier iets doen voor mensen die het minder goed hebben dan ik. En voor alle mensen die meedoen met de actie is het een mooi moment om je goede voornemens te verzilveren aan het begin van het jaar. Met een simpel smsje doneer je meteen 3 euro. Supertof.” 

Keihard nodig

Volledig scherm
Campagne voedselbank Breda, met Robert Maaskant. © Voedselbank Breda

Hélène Hendriks: ,,Ik schrik best van de armoede die er is. Ik ken zelf geen mensen die de voedselbank nodig hebben, maar zie om me heen wel mensen die het soms lastig hebben om het financieel rond te krijgen. Het kan niet zo zijn in deze maatschappij dat mensen niet aan eten kunnen komen. Ik hoop dat deze campagne iets in beweging brengt.” 

Robert Maaskant: ,,Dit is nou zo’n doel waar niks aan de strijkstok blijft hangen. Keihard nodig, er zijn mensen die er van leven. Ik woon in het Ginneken, niet bepaald een wijk waar armoede nou veel voorkomt. Maar met mijn uitzendbureau Recruit a Student sta ik midden in de maatschappij. Ik werk met ondernemers die in de economische groei zitten, maar ik zie aan de andere kant ook tekorten.” Kloof rijk en arm? ,,In Nederland hebben we een keurig vangnet, maar dat moeten we wel blijven onderhouden.”

  1. ‘Kobus de Zigeuner was een echte gangster: iedereen was bang voor hem’
    PREMIUM

    ‘Kobus de Zigeuner was een echte gangster: iedereen was bang voor hem’

    ROOSENDAAL - Hij had nog wat jaren gevangenisstraf uit moeten zitten, maar mocht naar huis. Om daar de laatste dagen van zijn leven door te brengen. Kobus Lorsé, alias Kobus de Zigeuner, stierf niet zoals velen voorspelden tussen de gevangenismuren maar thuis, op woonwagenkamp De Kievit in Rotterdam-Beverwaard. Oud-rechercheurs treuren er niet om. ,,Hij was een echte gangster: meedogenloos’’, zeggen ze. ,,Hij was geen lieverdje’’, reageert Kobus’ oudste zoon Bertus. ,,Maar voor zijn kinderen en kleinkinderen was hij een goede man.’’