Volledig scherm
Bels Lijntje - Schildbordjes fietspad © H Willemstein

Bels Lijntje wordt een nóg grotere belevenis

BAARLE-NASSAU - Ooit was het een spoorlijn, nu is het een populair fietstraject tussen Tilburg en Turnhout. Het Bels Lijntje. Diverse partners uit Nederland en België (waaronder de gemeenten Baarle-Nassau en Alphen-Chaam) hebben samen een toekomstvisie uitgewerkt.

Tevens is een gezamenlijk uitvoeringsprogramma opgesteld dat bestaat uit verschillende projecten.

De identiteit van het Bels Lijntje is gebaseerd op drie kwaliteiten: grensoverschrijdende verbinding, cultuurhistorische spoorgeschiedenis, rust en ruimte. Zij vormen de basis voor de toekomstvisie: stroomlijnen, verbinden en versterken. Zo komen er uniforme en onderscheidende identiteitspaaltjes, bewegwijzering en meubilair. Ze zorgen voor een duidelijke zichtbaarheid van de identiteit langs het hele lijntje.

Knooppunten

Voor het verbinden van het Bels Lijntje geven de partners op tien strategische knooppunten een invulling volgens de ‘rol’ van dat knooppunt. Zoals een doorverwijzing naar het achterland, een rustpunt of een toevoeging van cultuurhistorische elementen. Die zorgen ervoor dat de fietser het Bels Lijntje ‘beleeft in de omgeving’. Voor het versterken van het Bels Lijntje maken de partners de (on)zichtbare elementen van het spoorverleden opnieuw of beter zichtbaar.

Toerisme

“Het Bels Lijntje is voor Alphen-Chaam een belangrijke toeristisch-recreatieve verbinding en een cultuurhistorische landmark. Het is mooi dat we door deze grensoverschrijdende samenwerking de belevingswaarde van het Bels Lijntje nog verder kunnen uitbouwen”, meldt Joerie Minses burgemeester van Alphen-Chaam en portefeuillehouder Toerisme en Recreatie.

Historie

Wethouder Nico Sommen (onder meer portefeuille Toerisme en Recreatie) van Baarle-Nassau: “Het Bels Lijntje loopt dwars door Baarle. Veel historie is bewaard gebleven; denk aan een voormalig stationsgebouw, seinwachtershuisjes en op de grens nog resten van een locomotiefloods en draaischijf. De moeite van het ontdekken waard. Deze samenwerking gaat hier een nieuwe impuls aan geven.”

Bij de uitvoering van de projecten sluiten de partners zoveel mogelijk aan bij de periodieke (onderhouds)werkzaamheden en bijbehorende budgetten in de gemeenten.