Het Bond Park aan de zuidelijke rondweg in Breda.
Volledig scherm
Het Bond Park aan de zuidelijke rondweg in Breda. © Joyce van Belkom

Bond Park in Breda breidt flink uit en biedt straks werk aan duizend mensen

BREDA - Bedrijvencomplex Bond Park aan de Graaf Engelbertlaan in Breda kan in principe fors gaan uitbreiden. Daardoor kunnen straks zo'n duizend mensen gaan werken in het voormalige Esso-gebouw aan de zuidelijke rondweg. 

Het huidige gebouw heeft een vloeroppervlakte van 18.000 vierkante meter. Eigenaar Alexander Oet (een grote vastgoedinvesteerder) heeft middels Brengel BV een initiatiefplan ingediend bij de gemeente Breda om er een nieuwbouw van 10.000 m2 aan toe te voegen. 

Het college van B&W oordeelt daar positief over, blijkt uit een brief aan de gemeenteraad, waardoor het plan nu verder uitgewerkt kan worden. Vervolgens moet wel nog een hele procedure worden doorlopen. “Voordat het gebouw er staat zijn we wel een paar jaar verder”, aldus Maurice Vermeulen, commercieel verantwoordelijke bij Bond Park, in een toelichting. 

De nieuwbouw komt op het huidige parkeerterrein en krijgt volgens het plan 750 inpandige parkeerplekken. Het huidige terrein heeft 607 parkeerplaatsen. Volgens Vermeulen is 750 plaatsen voldoende. “Nu zijn er gemiddeld zo'n 150 plekken vrij op het parkeerterrein.”

Groen dak

Bond Park ligt in een natuurlijke omgeving. Om het nieuwe gebouw, dat vier lagen hoog is, daar goed in te passen, loopt het schuin af naar het maaiveld. ‘Het maaiveld loopt op deze manier over het gebouw heen en vormt een groen dak', schrijft het college van B&W in de brief. 

“Hiermee halen we het blik van de straat af en krijgt het gebouw een positieve uitstraling in de omgeving,” aldus Vermeulen. 

Esso

De transformatie van het Esso-gebouw tot Bond Park vond in 2015 plaats. Esso huurde een deel van het gebouw terug en in de rest van het pand werden nieuwe kantoorruimtes gecreëerd. Ook is er een gezamenlijk restaurant en zijn er vergaderruimtes.

In totaal werken er nu ruim zeshonderd mensen. Er zitten enkele hele grote bedrijven; behalve Esso zijn dat met name farmabedrijf Janssen en producent van optische systemen Zeiss. Daarnaast zijn er enkele tientallen kleinere bedrijven gevestigd. De nieuwbouw is primair gericht op grote bedrijven, al zal er ook ruimte voor kleinere ondernemingen overblijven. “Er komt in totaal capaciteit voor zo'n vierhonderd mensen bij”, aldus Vermeulen. 

Bond-concept

Onder het Bond-concept zijn inmiddels nog twee bestaande complexen herontwikkeld in Breda. Het gaat om het Bond City Center aan het Stationsplein en Bond Towers (drie kantoorpanden op de hoek van de Claudius Prinsenlaan en de zuidelijke rondweg). 

  1. Glas en metaal uit kunstgras gestofzuigd: Bredase voetbalclubs kunnen weer veilig het veld op

    Glas en metaal uit kunstgras gestof­zuigd: Bredase voetbal­clubs kunnen weer veilig het veld op

    BREDA - De voetbalclubs VV Bavel en JEKA kunnen weer gebruik maken van hun kunstgrasvelden. Nadat de gemeente Breda afgelopen dinsdag een laatste test heeft gedaan, kan er weer worden gevoetbald. Halverwege mei werden de splinternieuwe velden afgekeurd. Dat was omdat er klein deeltjes glas en metaal waren gevonden. Dat bleek nadat spelers van JEKA zeker een week gebruik hadden gemaakt van het veld. In Bavel was overigens nog niet gevoetbald.