Interieur van de Heilig Hartkerk in Breda, de restauratie van de kerk is ver gevorderd, binnenkort worden de plannen gepresenteerd voor appartementen in kerk.
Volledig scherm
Interieur van de Heilig Hartkerk in Breda, de restauratie van de kerk is ver gevorderd, binnenkort worden de plannen gepresenteerd voor appartementen in kerk. © Pix4Profs/Joyce van Belkom

Bouw van appartementen in Heilig Hartkerk aan Baronielaan nabij

BREDA - De plannen voor de bouw van twintig wooneenheden of appartementen in de Heilig Hartkerk aan de Baronielaan in Breda zijn klaar voor een presentatie. Ontwikkelaar MEMO zal eerst de 39 kopers van het Heilig Harthof, het complex in aanbouw naast de kerk, informeren. Dat gebeurt op 19 februari in de kerk, in een besloten bijeenkomst. 

Daarna zal de ontwikkelaar de plannen ontvouwen aan omwonenden. De ontwikkelaar zal hiervoor, namens Woonzorg Nederland, eigenaar van de kerk, en restaurateur De Bonth van Hulten rond half maart pakweg tweehonderd uitnodigingen de deur uit doen. De precieze datum wordt nog bekendgemaakt. 

Verzoek

Maar eerst, zo meldt Pim Mossou van MEMO, zijn de kopers van het Heilig Harthof aan de beurt. ,,Op hun verzoek betrekken we de kopers iets directer bij de ontwikkeling van de kerk. Dit omdat met de bezwaren indertijd tegen plannen voor de kerk de nieuwbouw van het Heilig Harthof vertraging opliep. We maken nu als het ware eerst een tussenstop bij deze kopers. Kort erna zullen we de grote bijeenkomst houden voor de omwonenden.”

Voorlopig ontwerp

In september vorig jaar gaf de ontwikkelaar al een voorschotje van de nieuwbouw in de kerk. Op die bijeenkomst kwamen 250 mensen op af. Het tekende de grote belangstelling voor de nieuwe invulling van de kerk die ruim dertig jaar geleden aan de eredienst werd ontrokken en in 2004 de status van rijksmonument kreeg. Het ging toen om een voorlopig ontwerp dat uitging van een ‘grote doos’ in de kerk die zou bestaan uit vier bouwlagen. Enkele woningen op de begane grond zouden stadstuinen krijgen.

In hoeverre die eerste prille plannen zijn gewijzigd, daar wil Mossou niet op vooruitlopen. De afgelopen jaren was het lange tijd de bedoeling dat er commerciële functies in zouden komen, als kantoren, horeca en een sportschool. Woonzorg Nederland trok eerder de conclusie in woningen een meer kansrijke optie te zien.