Volledig scherm
In de gerenoveerde monumentale boerderij aan de Reeptiend is een bed & breakfast ondergebracht. De nieuwe eigenaren willen de vlaamse schuur die ooit bij de boerderij stond, herbouwen om deze als activiteitenruimte te kunnen gebruiken. © Leon Krijnen

Bouw Vlaamse schuur bij eeuwenoude boerderij in Markdal bij Breda uitgesteld

De vestiging van een dagbesteding voor mensen met een beperking in één van de oudste boerderijen die Breda rijk is, is met ruim een jaar uitgesteld.

Eigenlijk zou de dagbesteding in de eeuwenoude boerderij aan de Reeptiend, aan de rand van het Mastbos, ergens vorig jaar al van start zijn gegaan. Maar dat voornemen hebben de eigenaren, een echtpaar uit Ulvenhout, moeten laten varen. ,,Het wordt nu vermoedelijk het tweede kwartaal van 2020 dat we gaan beginnen’’, zegt Annina van Logtestijn.

Afgebrand

Volledig scherm
Annina van Logtestijn met zoon Phillip op archiefbeeld. © Pix4Profs / Edwin Wiekens

Reden voor het uitstel is de Vlaamse schuur bij de monumentale boerderij die in het verleden in vlammen opging. Het echtpaar wil die schuur herbouwen, maar stuitte daarbij aanvankelijk op de gemeentelijke regels die dat niet toelieten. Het destijds geldende bestemmingsplan voor het gebied liet geen ruimte voor de herbouw. 

Die schuur speelt een belangrijke rol in de plannen voor de dagbesteding. Het paar wil er een activiteitenruimte van maken waar mensen met en zonder beperking overdag zinvol bezig kunnen zijn. ,,Gelukkig is er een nieuw bestemmingsplan gemaakt waarin de herbouw wel is toegestaan. ,,Zodra dat door de gemeenteraad is aangenomen dienen we het bouwplan in en gaan we bouwen’’, blikt Annina alvast vooruit.

Twaalfde eeuw

De boerderij met een geschiedenis die teruggaat tot de twaalfde eeuw stond jarenlang leeg. Totdat het paar uit Ulvenhout, dat zelf ook een zoon met een beperking heeft, het kocht. De boerderij en de enorme lap grond langs de Mark die erbij hoort, behoorde generaties achtereen aan de familie Smekens. Met de familie Rops waren die tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw de herenboeren van Nieuw-Ginneken.

Het stel is vorig jaar al wel met een bed & breakfast in hun boerderij in het groen op ‘landgoed Nuwenhuys’ zoals ze het hebben gedoopt, begonnen.