Brabanders lopen mee in stoet op Prinsjesdag

video'sDEN HAAG - Zo’n 190 Brabanders lopen vandaag in de route van de koninklijke stoet op weg naar het Binnenhof. Aan deze burgerdeputatie doen Brabanders mee die zich in het dagelijks leven vrijwillig voor anderen inzetten. De burgerdeputatie is sinds 1904 al een traditie en wordt ieder jaar door een andere provincie verzorgd. Dit jaar is de eer aan Noord-Brabant.

Het is Prinsjesdag, 11 uur. Bij de hekken rondom het Tournooiveld in Den Haag staan al flink wat mensen te wachten. Oranje hoedjes, Nederlandse vlaggetjes, bloemenkettingen en kinderen in kledingdracht: alles is van de partij. Om een goed plekje aan het hek te vinden moet je even goed zoeken. Het weer is precies goed, niet te warm en niet te koud. Laat de stoet maar beginnen.

Sjaaltjes

Rond 12 uur klinkt er muziek. De eerste muzikanten komen voorbij en kijken trots voor zich uit. De Brabantse burgerdeputatie volgt hierop. Ze zijn te herkennen aan de rood met wit gekleurde sjaaltjes die ze aanhebben. Ze blijven maar komen, ze zijn met velen. Hierna is het weer wachten geblazen.

Quote

Je moet wel altijd lang wachten, hoor. Gelukkig hebben we altijd boterham­men mee

Bezoekster

Met smart staat het publiek te wachten op de glazen koets. Zou de koning zijn baard nog hebben? Wat voor een hoed zou de koningin dragen? ,,Ik kom al negen jaar naar de optocht kijken,” vertelt een trouwe bezoekster. Ze staat helemaal vooraan bij het hek. ,,Je moet wel altijd lang wachten, hoor. Gelukkig hebben we altijd boterhammen mee,” vervolgt ze.

Mét baard

Volledig scherm
De burgerdeputatie. © Tijmen Schauwaert, Lotte Kepers

Daar is dan eindelijk het moment. Na een stoet van muzikanten, tientallen paarden en enkele koetsen volgt de enige echte glazen koets. Mensen klappen en roepen. Door de weerspiegeling van de koets zijn de koning en koningin even moeilijk te zien. Toch is het niet te missen: Willem-Alexander heeft een baard en Máxima is in het rood gekleed.

De stoet vervolgt zijn weg naar het Binnenhof en het publiek stroomt tevreden weg. Het was mooi. Een file van mensen ontstaat in de straten van Den Haag. Het is druk maar de sfeer is goed, op naar de troonrede.

Om half drie, als de koning en koningin eenmaal naar Noordeinde zijn vertrokken, houdt de Brabantse burgerdeputatie een lunch in het provinciehuis.