Volledig scherm
De Grote Kerk in het licht. © Johan Wouters

Breda genomineerd voor ‘slimme toerisme-prijs’

BREDA - Breda is genomineerd voor een Europese prijs voor steden die op een innovatieve manier het toerisme bevorderen. Breda is een van de tien steden die in aanmerking komen voor de titel ‘European Capital of Smart Tourism 2020’.

Naast Breda zijn onder andere Bratislava (Slowakije), Gothenburg (Zweden), Málaga (Spanje) en Nice (Frankrijk) genomineerd. De steden moeten in oktober voor een Europese jury pitchen. De jury maakt vervolgens twee prijswinnaars bekend.

Reden voor de Bredase nominatie is volgens de gemeente onder meer dat met de inzet van techniek de beleving van de stad wordt verbeterd. Animaties, ontwikkeld in samenwerking met lokale studenten, verlichten iconische gebouwen in de stad, zoals het Spanjaardsgat en het kasteel van Breda.

Grote Kerk

Daarnaast worden met duurzame LED-verlichting locaties als de Grote Kerk en de Willemstraat uitgelicht. In die laatste straat kan de verlichting in elke kleur worden veranderd en worden opgefrist of gedimd om zich zo aan evenementen te kunnen aanpassen.

De nauwe samenwerking in de stad is ook redenen voor de nominatie. Dat gebeurt bijvoorbeeld op het gebied van toegankelijkheid. In ‘Breda voor iedereen, gastvrij en toegankelijk’ werken diverse organisaties samen om drempels weg te halen voor gehandicapten.