Volledig scherm
Deelnemers aan de Urban Trail keken hun ogen uit in Hotel Nassau tijdens de Urban Trail. © Pix4Profs/Edwin Wiekens

Breda Urban Trail: door de bios, langs de redactie, van het café naar het warenhuis

BREDA - Rennend door de bioscoop, in een sprint via het café naar het warenhuis, joggend langs de bureaus van de journalisten van deze krant, met gezwinde spoed door de hardloopwinkel en voorbij de hotellobby. In Breda namen zondagochtend 2.500 lopers deel aan de derde Urban Trail. Een (hard)loopparcours in de binnenstad en dwars door 21 deelnemende winkels en bedrijven.

,,Er is nog niemand blijven staan bij een aanbieding, ik heb wel hardlopers horen zeggen dat ze meteen doorgingen naar de lipstick en de okselfris”, zegt een medewerkster van warenhuis Hudson's Bay met een lach. 

De KLM Urban Trail, zoals het evenement volledig heet, beleeft dit jaar zijn derde editie. Vorige week was er een soortgelijk evenement in Amsterdam, binnenkort strijkt het circus neer in Groningen.

Eigen tempo

Volledig scherm
De deelnemers aan de Urban Trail Breda liepen onder meer door de redactie van BN DeStem aan de Markendaalseweg. © Pix4Profs/Edwin Wiekens

Mariëlle Du Moulin en Conny van Rooij uit Teteringen doen het iets rustiger aan, de laatste vijfhonderd meter naar het eindpunt. ,,We zijn geen echte hardlopers”, legt Mariëlle uit. ,,We hadden ons iets beter voor moeten bereiden als we de hele vijf kilometer rennend hadden willen doen.”

Ze zijn zeker niet de enige deelnemers die er lekker hun eigen tempo op nahouden. Een snelle eindtijd is dan ook voor niemand een doel bij dit loopevenement. ,,Ontzettend goed georganiseerd en heel leuk om te doen”, complimenteert Mariëlle de organisatie. 

Ook het enthousiasme waarmee ze op bij de 21 verschillende binnen locaties zijn ontvangen, viel bij de gelegenheidsrenners in goede aarde. ,,Iedereen was heel hartelijk”, zegt Conny. ,,Het leek op sommige punten wel de huishoudbeurs. Bijna overal kreeg je wel iets. Van een glaasje sap tot kauwgom.”

Richard en Donata Hendriks uit Raamsdonksveer hebben samen de 10 kilometer door het centrum volbracht. Voor Richard, momenteel in training voor de Rotterdam Marathon, een eitje. Voor Donata een afstand die ze niet helemaal gewend is. ,,Ge-wel-dig”, zegt ze desondanks. ,,Superleuk en je komt op plekken waar je normaal gesproken zelden komt. In elk geval niet rennend.”

Volledig scherm
Het Holland Casino was ook dit derde jaar weer een van de fraaie locaties van de Urban Trail. © Pix4Profs/Edwin Wiekens
  1. ‘Kobus de Zigeuner was een echte gangster: iedereen was bang voor hem’
    PREMIUM

    ‘Kobus de Zigeuner was een echte gangster: iedereen was bang voor hem’

    ROOSENDAAL - Hij had nog wat jaren gevangenisstraf uit moeten zitten, maar mocht naar huis. Om daar de laatste dagen van zijn leven door te brengen. Kobus Lorsé, alias Kobus de Zigeuner, stierf niet zoals velen voorspelden tussen de gevangenismuren maar thuis, op woonwagenkamp De Kievit in Rotterdam-Beverwaard. Oud-rechercheurs treuren er niet om. ,,Hij was een echte gangster: meedogenloos’’, zeggen ze. ,,Hij was geen lieverdje’’, reageert Kobus’ oudste zoon Bertus. ,,Maar voor zijn kinderen en kleinkinderen was hij een goede man.’’