Volledig scherm
Wifi wolken © Shutterstock

Breda wil best weer aan ‘wifitracking' doen, maar durft dat nog even niet aan

BREDA - De gemeente Breda zou graag burgers die de stad bezoeken willen volgen via het signaal van hun smartphone, maar is op zoek naar een manier waarop dit kan zonder de privacy aan te tasten.

Dat blijkt uit een brief die burgemeester en wethouders hebben gestuurd aan Arjen van Drunen, PvdA-fractievoorzitter in de gemeenteraad.

Bezoek in kaart

Van Drunen liet vorige maand weten dat hij zich zorgen maakt over deze zogenaamde ‘wifitracking’. Uit onderzoek van De Volkskrant bleek dat zeker zestig Nederlandse gemeenten deze methode gebruiken om bezoekersstromen in kaart te brengen. Is Breda een van die gemeenten, wilde Van Drunen dan ook weten.

Quote

Zo kunnen we bepalen waar mensen zich voor langere tijd ophouden.

Burgemeester en wethouders Breda

‘Niet op dit moment’, antwoordt het college. Maar in het verleden wél. ,,Het biedt ons namelijk de mogelijkheid om de kwaliteit van de binnenstad te bewaken en te verbeteren. Zo kunnen we bepalen waar mensen zich voor langere tijd ophouden en of er behoefte is aan bijvoorbeeld extra vuilnisbakken of bankjes.’’, aldus het stadsbestuur.

Toch gestopt

Ondanks deze voordelen is toch besloten hier mee te stoppen. Dat was nadat de Autoriteit Privacygegevens heeft gewaarschuwd dat er wordt opgetreden tegen gemeenten die gebruik maken van ‘wifitracking’ . Wat niet wegneemt dat Breda er graag mee doorgaat, zo lang wordt voorkomen dat het verzamelen van de gegevens een inbreuk op de privacy vormen. Maar zo lang niet duidelijk is wanneer de gemeente Breda ‘wifitracking’ mag gebruiken, zullen burgemeester en wethouders hun vingers niet branden aan deze methode van bezoekersonderzoek.