Volledig scherm
Breda wil wel een paar letters overnemen van de I amsterdam-letters die volgende week van het Museumplein worden verwijderd. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN © ANP

Breda wil letters I Amsterdam wel hebben

BREDA - Breda wil graag een deel van de  I amsterdam-letters overnemen van de gemeente Amsterdam. Dat heeft de Bredase wethouder Boaz Adank per mail laten weten aan de Amsterdamse wethouder Udo Kock. ,,Het gaat dan bij voorkeur om de R, de E, de D en de A", zegt Adank. ,,Als er ergens in een depot per abuis nog een B ligt opgeslagen, hebben we daar ook interesse voor.”

Over ongeveer een week haalt Amsterdam de beroemde letters weg van het Museumplein. Dit op initiatief van de hoofdstedelijke fractie van GroenLinks. Die vindt de kreet ‘I amsterdam’ veel te individualistisch. 

Voor Adank aanleiding om achter de computer te kruipen en zijn Amsterdamse collega te mailen. ,,Ik vind het helemaal niet individualistisch", zegt hij. ,,Integendeel: er gaat trots vanuit.” Een trots die Breda heeft. Maar Amsterdam? Adank: ,,I am? Ik denk dat Amsterdam met zoveel toeristen zich een beetje afvraagt wie de Amsterdammer eigenlijk nog is.” 

Trots

Een vraag die in Breda niet speelt. ,,In onze stad maken we tijd en ruimte voor onderlinge ontmoeting", schrijft Adank daarom in zijn mail. ,,We noemen ons niet voor niets de grootste kroeg van Nederland. Onze stad gaat onder je huid en in je hart zitten. Je voelt hier dat onze gezellige inwoners, en iedereen die bij ons te gast is, samen de stad maken. Vandaar onze interesse in I am.” Bovendien: ,,Zonde als de letters ergens liggen te verstoffen.”

Het is trouwens niet de eerste keer dat Adank een brief schrijft om iets van Amsterdam over te nemen. Adank: ,,Nee, eerder, toen Amsterdam klaagde over de enorme hoeveelheid toeristen, heb ik al eens in een mail aan wethouder Jan Paternotte laten weten dat hij ze wel naar Breda mocht sturen. Bij ons zijn de toeristen meer dan welkom.” Sterker: ,,Die blijken doorgaans behoorlijk overdonderd te worden door alles wat de stad heeft te bieden.”

Madurodam

Er zijn overigens wel kapers op de kust voor de I amsterdam-letters. Ook Madurodam wil ze hebben voor  ‘I madurodam’. ,,Maar daar lijken mij de letters iets te groot voor", mijmert Adank. Friesland wil ze om er ‘I amsterdam Lake District’  van te knutselen. Wellicht wat vergezocht. 

Adank is duidelijk in zijn mail: ,,Kom de letters dit weekend lekker brengen. Maar zeg wel tegen uw vrouw dat het wat later kan worden. Want meestal lukt het bezoekers aan onze stad niet om op de geplande tijd huiswaarts te keren.” 

Lees hier de volledige brief

Geachte collega Kock, beste Udo,

Ik zat vanochtend wat op Marktplaats te neuzen en zag dat u wat grote letters in de aanbieding heeft. Blijkbaar is de kogel door de kerk en gaan ze nu echt de deur uit. In eerder contact met uw voorganger Jan Paternotte liet ik al weten dat wij graag een plekje bieden aan toeristen. Ook in de letters hebben we interesse. Althans, in een deel van de letters.

Wat vraagt u voor de R, de E, de D en de A? En mocht u toevallig nog ergens een B in een opslag hebben liggen, dan hebben we ook interesse. Maar als het een volledig pakket is dan overwegen wij de letters in zijn geheel over te nemen. In Breda brengen we het samen.

Mag ik u vragen waarom u de letters weg doet? Heeft dat er wellicht mee te maken dat mensen tegenwoordig over de hoofden moeten lopen in uw binnenstad, in plaats van over uw kenmerkende kinderkopjes? In onze stad (gelegen in een park) hebben we nog volop rustgevende plekken die de dynamiek van onze mooie Nassaustad afwisselen. Wat dat betreft zie ik dus geen bezwaar om de letters van u over te nemen.

En kunt u me aangeven in welke staat de letters zijn? Zijn ze een beetje stoffig geworden? Is de verrassing eraf? Wat dat betreft zie ik ook voldoende perspectief voor een herplaatsing in mijn voor iedereen toegankelijke stad, want toeristen worden bij ons doorgaans behoorlijk overdonderd door het brede aanbod in cultuur, erfgoed, groen, gastvrije horeca en betoverende ontdekkingstocht langs kleine boetiekjes en grote winkelketens. Laatst nog zijn wij genomineerd voor meest toegankelijke stad van Europa.

Nu ik er zo overdenk opteer ik toch ook graag voor de letters ‘I am’. Ik snap wel een beetje dat u die wegdoet. Want met zóveel toeristen vraag je je toch een beetje af: wie is de Amsterdammer nu eigenlijk nog? In onze stad maken we tijd en ruimte voor onderlinge ontmoeting. We noemen ons niet voor niets de grootste kroeg van Nederland. En dan voel je al snel dat onze stad onder je huid en in je hart gaat zitten. Dat onze gezellige inwoners – en iedereen die bij ons te gast is – samen onze stad maken én zijn. Vandaar die interesse in I Am.

Mocht de prijs redelijk zijn, dan wil ik u vragen of u de letters vanuit collegialiteit dit weekend meteen even kunt komen brengen. Ik zie dat u er voor Sinterklaas van af wilt. Wij zouden dit best een leuk cadeautje van de hoofdstad vinden. Als u vandaag nog even in de auto of rechtstreekse internationale treinverbinding springt, bent u met ongeveer een uurtje in de Parel van het Zuiden. Eenvoudiger bereikbaar dan Friesland en voor de andere geïnteresseerde, Madurodam, zijn de letters toch veel te groot.

O, en vergeet u dan niet om even tegen uw vrouw te zeggen dat het wellicht iets later wordt? Want meestal lukt het bezoekers van onze stad niet om op de geplande tijd huiswaarts te keren…

Met vriendelijke groet,

Boaz Adank,

wethouder Economische Zaken Breda.