Volledig scherm
het pand van centrum Prisma aan de Speelhuislaan in Breda. © Google

Bredaas sociaal cultureel centrum Prisma: ‘We staan op straat’

BREDA - Sociaal cultureel centrum Prisma in Breda zoekt met spoed nieuw onderdak. De gemeente heeft laten weten dat de stichting de behuizing aan de Speelhuislaan 151 moet verlaten. De huurovereenkomst loopt op 31 december 2019 af. Het bericht valt de stichting koud op het dak.

Voorzitter IIhami Kilic sprak donderdagavond in tijdens de behandeling door de gemeenteraad van de nieuwe cultuurnota. ,,Op 31 december staan we op straat. De reden hebben we nog niet ontvangen van de gemeente.” Prisma, dat zich ten doel stelt de kloof tussen bevolkingsgroepen te verkleinen, zit nu vijf jaar in de wijk Belcrum. 

De stichting houdt activiteiten en cursussen, zoals kooklessen en Ebru, een schildertechniek waarbij papier wordt gemarmerd. Prisma verzorgt ook iftar, de maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan door moslims wordt genuttigd na zonsondergang. De stichting is in nog enkele Brabantse steden actief. 

Vrijwilligers

Kilic: ,,We zijn een kleine stichting, afhankelijk van vrijwilligers. We teren op wat we zelf organiseren, zonder subsidie. We betalen wel huur.” Bij de stichting in Breda zijn volgens hem veertig tot vijftig gezinnen actief, van Oosterhout tot Bergen op Zoom. ,,Dan gaat het om 150 tot 200 personen. We zoeken graag met de gemeente naar een oplossing. Het liefst blijven we in de wijk.” Mogelijk houdt het besluit verband met de omvorming van terrein Klavers Jansen, waar het pand ondervalt, in culturele hotpost met woningbouw. Daar viel gisteren geen uitsluitel meer over te krijgen.