Volledig scherm
© Thinkstock

Bredanaar (26) die baby zou hebben doodgeschud verlaat halverwege zitting rechtszaal vanwege doodzieke opa

BREDA - Doodslag op de baby en als dat niet bewezen kan worden zware mishandeling met de dood tot gevolg. Dat wordt de 26-jarige Bredase verdachte Van den B. ten laste gelegd voor de dood van zijn babyzoontje in november 2017. Het zoontje van Van den B. overleed na hardhandig schudden of neerleggen. De rechtszaak gaat meerdere dagen in beslag nemen. Maandag was de eerste. De verdachte ging halverwege de dag weg omdat zijn opa op sterven ligt.

De baby was in het weekend voor zijn dood verkouden en huilde veel. Toen de verdachte alleen met zijn zoontje was, zouden de fatale mishandelingen zijn gebeurd. Van den B. belde uiteindelijk 112, maar was daarvoor al aan het reanimeren. Als de politie later onderzoek doet, vinden ze bloedspetters door de hele kinderkamer. 

Sectie op het babylijkje wees uit dat het kind overleed door het heftig heen en weer te schudden of door geweld van buitenaf. Het jongetje had een bloeduitstorting en een gescheurde tongriem. Ook zaten verwondingen aan de mondbodem en het tandvlees.

Irritaties

Van den B. raakte tijdens de rechtszaak maandag geïrriteerd. De rechters vroegen de verdachte over de bloedvlekken en over de wonden die bij de baby werden geconstateerd. Van den B. reageerde daarop met ‘ik weet het niet, ik heb niks gedaan’. Uiteindelijk verliet Van den B. de rechtszaal omdat het heel slecht zou gaan met zijn opa. Die ligt op sterven. Ook de moeder van de baby verliet de rechtszaal, omdat de emoties haar te veel werden.

De patholoog kwam aan het woord en sprak over de gruwelijke details van hoe de baby er aan toe was. Waarschijnlijk is de baby heel hard en weer geschud. Ook had hij een grote wond in zijn mond, onder zijn tong. Het is nog niet duidelijk hoe en wanneer dat letsel is ontstaan.

Meerdaagse rechtszaak

De rechtbank heeft vier dagen gereserveerd om de zaak te kunnen behandelen. Onder andere de feiten en persoonlijke omstandigheden van de 26-jarige Van den B. komen aan bod. Ook worden gedragsdeskundigen en een patholoog anatoom gehoord. Dinsdag, donderdag en mogelijk vrijdag vinden de vervolgzittingen plaats. 

Dinsdag zal vooral ingezet worden op de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Ook zal de moeder een slachtofferverklaring voorlezen.