Volledig scherm
PREMIUM
In het boek 'Het Gras Ontgroeid' staat deze archieffoto uit 1941, 'van de mannen, die in de bosschen om Breda hardliepen'. Op deze foto, genomen voor de gevel van hotel-café-restaurant Brabant (tegenwoordig Oncle Jean) staan 7 van de 16 mannen, die op dezelfde locatie op 14 november 1942 aanwezig waren bij de officiële oprichtingsvergadering van Sprint. Dat zijn op de achterste rij (vanaf links: Piet de Korte (1), Kees de Theye (2), Koos van de Sande (3) en Ad Haagh (9). Op de voorste rij: Hein van Haagen (1), Piet van Beek (2), Dick Oosterhuis (3) en Wim van Dongen (5). Navrant tijdsbeeld: op de ruit hangt een plakkaat met de tekst 'Voor Joden Verboden'. © archief av Sprint

Bredase atletiekvereniging Sprint dankt bestaan aan Elfstedentocht van 1942

en toenBREDA - Het Bredase Sprint, 77 jaar jong, is met circa 2000 leden de grootste loopsportvereniging van Nederland. Dat het bestaan van deze club in feite te danken is aan schaatsvereniging IJsvermaak (1885), valt te lezen in het jubileumboek ‘Het gras ontgroeid’, geschreven door Pedro Kneepkens (72), al 56 jaar clublid.

Het is 22 januari 1942. Voor de derde keer op rij is er een Elfstedentocht. De deelnemerslijst bevat diverse leden van IJsvermaak, onder wie Ad Haagh, die later de erenaam ‘peetvader van Sprint’ zal krijgen. Deze sportieve Bredanaars combineren schaatsen met hardlopen in het bos en besluiten op de terugreis uit Friesland, in de trein, om een Bredase atletiekvereniging te beginnen.