Bredase horecaman schrijft open brief aan Rutte: ‘In januari ga ik open, ik móet wel’
BREDA - Een open brief van de boze Bredase horecabaas Dirk van de Voort aan premier Rutte oogst op sociale media veel bijval. De ondernemer dreigt in januari hoe dan ook weer klanten binnen te laten. ,,Want ik heb niks meer te verliezen.”
Delen per e-mail
Van de Voort runt drie horecabedrijven en is al een paar keer naar de bank geweest om uitstel van aflossing te vragen. De 35-jarige ondernemer lijdt al geruime tijd zware verliezen en zag zich eerder al met zwaar gemoed gedwongen personeel te ontslaan.
Onder het motto #openmaareerlijk schrijft de Bredanaar openhartig aan Rutte. Dat hij sinds jaar en dag VVD stemt, maar zich nu in de steek gelaten voelt. ,,Tot je nek in de schulden zitten, geen uitweg meer zien. Alleen, we verbloemen het nog", bekent Van de Voort. Hij stelt voorop dat hij geen viroloog is, dat corona nu eenmaal bestreden moet worden en dat velen narigheid ondervinden.
Levenswerk
Ook ondernemers die willen en weten risico nemen en hard werken om goed te verdienen en daarbij onzekerheid op de koop toe nemen.
,,Dat is ondernemen. Niet erg, daar heb ik voor gekozen. Ik krijg er enorm veel plezier voor terug en kan proberen mijn dromen na te leven. Op dit moment geven vele ondernemers in verschillende branches al hun reserves en spaarpotjes op aan hun onderneming en hun levenswerk. Sommigen zijn er al aan onder doorgegaan. Technisch zijn we (bijna) allemaal failliet.”
Reserves
In zeven jaar tijd bouwde Van de Voort in Breda horecabedrijven op. Na carnaval, vlak voor de lockdown, werd een van die zaken nog compleet verbouwd. Maar alle horeca ging op slot, Van de Voort ging van veertien naar vijf fulltimers en zag zijn financiële reserves verdwijnen.
Hij ging eten bezorgen, bedacht andere concepten en opende webshops. De zomer verzachtte tot de volgende coronagolf het horecaleed, maar uiteindelijk ging het toch weer fout. Desondanks ontwikkelde hij met vier andere ondernemers en steun van investeerders nog een plan om een oude discotheek in het Bredase centrum om te toveren tot comedy club annex live music-bar: Holy Moly!
'Beste Mark’
Maar er komt geen financiële compensatie meer voor deze branche en de horeca blijft vooralsnog tot minimaal half januari verplicht dicht. Van de Voort vreest dat het nog langer gaat duren en dat hij volgend jaar definitief een of meer tenten kan sluiten.
Dus schrijft hij 'beste Mark’: ,,Nu zijn wij alweer zes weken dicht, maar we kunnen wel met 2.000 man naar de Ikea en staan in lange rijen te wachten bij de Efteling en outletstores. Een de winkelstraten zijn overvol. Hoe kun je dit aan al deze horecaondernemers verkopen?”
De Bredanaar vraagt het Rutte op de man af: ,,Hoe kun je ons nu al vanaf maart laten lijden en ons laten bloeden. Wij kunnen niet meer!”
'Dus ik ga open’
Na een opsomming van kosten en vooral tekorten komt Van de Voort tot de conclusie dat het zo niet verder kan. Dat zijn bedrijven in waarde zijn gehalveerd, dat er geen geen geld meer is. Dat hij er ooit met hard werken wel weer bovenop zal komen, maar dat hij niet kan leven met een onrechtvaardige behandeling.
,,Dus meneer Rutte: ik ga open! En dat doe ik veilig. Mondkapjes, 1,5 meter afstand, spatschermen en ik heb zelfs een investering gedaan in lampen met UV-C technologie waardoor 99.9 % van alle bacteriën en schimmels wordt verwijderd.”
Slachtbank
,,Ik laat me niet naar de slachtbank leiden. Ik zal open gaan en wel op 17 januari zoals Koninklijke Horeca Nederland dat vraagt. Maar het liefst al op 2 januari, as andere ondernemers meedoen. Als ze mijn zaak dichttimmeren dan breek ik het weer open. Ik heb niets meer te verliezen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe ziet onze werkplek er straks uit? ‘We zullen blijven flexwerken’
Thuiswerken was voor veel bedrijven een taboe. Totdat een groot deel van werkend Nederland aan de keukentafel kwam te zitten. Computerschermen werden aangerukt, net als bureaustoelen. De coronacrisis heeft invloed op onze toekomstige werkplek. Of die nu thuis is of op kantoor. -
PREMIUM
Nog even geen vaccinatie voor geestelijken: ‘Zij leveren andersoortige zorg’
De eerste vaccinatieronde is begonnen voor een grote groep zorgmedewerkers. Geestelijken die ouderen, zieken en stervenden bezoeken om sacramenten toe te dienen, staan niet genoemd in de laatste Kamerbrief van minister Hugo de Jonge en komen dus niet in aanmerking voor de eerste COVID-19 vaccinaties. Bisschoppen hebben om die reden erkenning aangevraagd bij de overheid. -
PREMIUM
Hoe beleeft de brandweer oud en nieuw? Brandweervloggers Rick en Richard brengen het in beeld
BREDA - Met loeiende sirenes gaat een tankautospuit op een autobrand in Breda af. De ademhaling van brandweerman Richard is overduidelijk te horen, terwijl je hem van dichtbij het vuur ziet bestrijden. Pakken met rook trekken op, terwijl het vuur stilletjes aan dooft. De opzwepende muziek maakt het af. -
PREMIUM
Bredanaar (43) verdacht van aanranding tijdens psychose: ‘Stemmen zeiden dat vrouwen seks wilden’
BREDA/BAARLE-NASSAU ,,Stemmen in mijn hoofd zeiden dat ik gedachten kon lezen van vrouwen en dat ze seks met mij wilden.” De 43-jarige Bredanaar verkeerde in een heftige psychose toen hij een vrouw in een opvanghuis probeerde te verkrachten. -
A16 bij afslag Rijsbergen na ongeluk weer vrijgegeven
BREDA - Op de A16 bij Breda is dinsdagavond omstreeks 20.30 uur een ongeluk gebeurd. Om die reden werd de weg tussen Breda en Antwerpen ter hoogte van de afslag Rijsbergen afgesloten.
-
Amarant maakt op verzoek VWS ‘vroege start’ met vaccineren cliënten
BREDA - Amarant start in de week van 18 januari met het vaccineren van een eerste groep kwetsbare cliënten met een verstandelijke beperking. De ‘vroege start’ van de vaccinatie gebeurt op verzoek van het ministerie van VWS. Er doen, verspreid over het land, nog twaalf zorginstellingen mee. -
PREMIUM
De eerste GGD-vaccinatie in West-Brabant is gezet: ‘Ik ben vereerd', zegt verpleegkundige Barry
BREDA - Vereerd, trots en een beetje opgelaten. Verpleegkundige Barry spreekt van een bijzonder moment als hij deze ochtend als eerste zorgmedewerker in West-Brabant een vaccinatie tegen het coronavirus heeft gekregen. -
Miljoenen subsidie in Breda ‘zo eerlijk mogelijk’ verdeeld volgens stadsbestuur: ‘Maar ideaal model bestaat niet’
BREDA - De toewijzing van 30 miljoen euro subsidie aan de zogeheten thematafels in Breda gebeurt zo ‘objectief, eerlijk en effectief’ mogelijk. Dat antwoorden B en W op kritische vragen van het CDA. Van alle aanvragen uit de zorg- en welzijnshoek wordt 98 procent gehonoreerd.