Een beeld van de feestelijke opening van de weekmarkt op het Jan Ingenhouszplein in Breda. De buurt is er blij mee, maar maakt zich wel zorgen over de parkeeroverlast die ermee gepaard gaat.
Volledig scherm
Een beeld van de feestelijke opening van de weekmarkt op het Jan Ingenhouszplein in Breda. De buurt is er blij mee, maar maakt zich wel zorgen over de parkeeroverlast die ermee gepaard gaat. © ron magielse / pix4profs

Bredase wijken Tuinzigt en Haagpoort ergeren zich aan ‘parkeerchaos’

BREDA - Bewoners van Tuinzigt en Haagpoort in Breda maken zich zorgen over de ‘parkeerchaos’ die hun wijken treft. Daarom willen ze zo snel mogelijk met wethouder Greetje Bos (Parkeren en Leefbaarheid, VVD) praten over de invoering van parkeervergunningen.

Dat staat in een brief die bewoners van Haagweg, Oranjeboomstraat, Vestkant, Dijklaan en het Jan Ingenhouszplein naar het stadsbestuur hebben gestuurd. Namens hen schrijft Maria Floré dat de gemeente de afgelopen jaren naar tevredenheid werk heeft gemaakt van de leefbaarheid in deze buurt, maar dat diezelfde leefbaarheid onder druk staat van parkeeroverlast. Die zou al jaren toenemen.

Vreemdparkeerders

Quote

Het is wachten op een ongeval.

Bewoners Tuinzigt en Haagpoort

,,Dat wordt veroorzaakt doordat het betaald parkeren in het centrum maakt dat er veel ‘vreemdparkeerders’ zijn in de wijk. Ook bewoners uit de binnenstad parkeren hier hun auto’s en fietsen dan naar hun huis in het centrum en vice versa. Ondernemers van de Haagdijk en Nieuwe Haagdijk parkeren hun vervoermiddelen structureel bij ons. Kortom: de bewoners kunnen hun auto niet meer parkeren’’, aldus de Bredanaars.

Extra gevoelig ligt de situatie tijdens de zaterdagmarkt op het Jan Ingenhouszplein. Op zich zijn de bewoners ‘heel blij’ dat die markt daar wordt gehouden: ,,Maar de parkeerchaos die dat met zich meebrengt en de onveilige verkeerssituaties zijn ons een doorn in het oog. Het is wachten op een ongeval.’’

Ook als er geen markt is wordt het plein steeds populairder, onder meer vanwege het succes van ‘Ingenhousz’, het wooncomplex dat is gevestigd in het voormalige schoolgebouw aan het gelijknamige plein. Floré zegt dat er overleg is geweest met de exploitant en dat die ook op zoek is naar een oplossing voor de parkeerproblemen, maar dat hij op eigen terrein onvoldoende ruimte heeft om ze op te lossen.

Handhaving doet ‘zelden of nooit’ iets

Verder ergert het de buurtbewoners dat ze ‘zelden of nooit’ zien dat de dienst Handhaving iets doet om foutparkeren tegen te gaan. Om de overlast een halt toe te roepen lijkt het de bewoners daarom een goed idee om met wethouder Bos te praten over de invoering van ‘gereguleerd parkeren’. Dat wil zeggen dat er alleen kan worden geparkeerd door automobilisten met een vergunning. Dat regime wordt nu ook ingevoerd in Zandberg en een klein deel van Boeimeer.