Volledig scherm
© AFP

Brexit levert Brabant nog geen voordeel op

DEN BOSCH/BREDA - Brabant is tot nu toe geen interessant alternatief voor Britse bedrijven die naar Nederland vluchten vanwege de Brexit. Terwijl er zich in Amsterdam, Rotterdam en andere delen van de Randstad al meer dan honderd bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk hebben gevestigd, is dat aantal voor Brabant tot nu toe beperkt gebleven tot twee.

Quote

Sinds het Brexit-referendum in 2016 zitten we er actief bovenop.

Martijn van Gruijthuijsen, Gedeputeerde Brabant

Dat zei gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen (Economie, VVD) gisteren tijdens een bijeenkomst van Provinciale Staten in Den Bosch. Volgens de provinciebestuurder sluit het profiel van Brabant niet aan op de bedrijven die willen vertrekken uit het Verenigd Koninkrijk.

D66-Statenlid Eric Logister liet de provinciebestuurder weten dat Brabant enkele jaren geleden had laten weten dat Gedeputeerde Staten zich zouden inspannen om Britse bedrijven te interesseren voor een vestiging in deze provincie. Klopt, zei Van Gruijthuijsen, maar veel resultaat heeft dat nog niet opgeleverd. ,,Sinds het Brexit-referendum in 2016 zitten we er actief bovenop’’, aldus de gedeputeerde. ,,Maar het zijn vooral bedrijven in specifieke sectoren die de stap naar de andere kant van Het Kanaal zetten. Dan gaat het bijvoorbeeld om medische bedrijven of financiële dienstverleners. Die vestigen zich het liefst in Amsterdam, omdat daar onder meer het Europees Geneesmiddelen Agentschap is gevestigd.’’

Dertig anderen overwegen verhuizing

Quote

De Brexit biedt mogelijkhe­den, waarmee we een deel van de schade kunnen compense­ren.

Caspar Rutten, CDA-raadslid Breda

De bedrijven die het Verenigd Koninkrijk verlaten vinden in Brabant dus niet de zakelijke omgeving waarin ze kunnen gedijen, reden om te kiezen voor de Randstad. Dat wil overigens niet zeggen dat alle Britse bedrijven Brabant als oninteressant beschouwen. Volgens Van Gruijthuijsen hebben er zich sinds het Brexit-referendum twee bedrijven in deze provincie gevestigd, Verder worden er gesprekken gevoerd met dertig andere bedrijven die een verhuizing naar Brabant overwegen. De twee bedrijven die de oversteek al hebben gemaakt zijn volgens de gedeputeerde goed voor 35 banen en een investering van een half miljoen euro.

Nu het er naar uitziet dat de Britten de Europese Unie op 31 oktober definitief gaan verlaten, ziet ook het Bredase CDA-gemeenteraadslid Caspar Rutten mogelijkheden. Hoe triest hij het vertrek van het Verenigd Koninkrijk ook vindt, nu het er toch van komt biedt de Brexit goede kansen voor de lokale Bredase economie. Tijdens een vergadering van de raad riep hij wethouder Boaz Adank (Economische Zaken, VVD) op om ‘de komende weken volop in te zetten’ op het binnenhalen van Britse bedrijven: ,,De Brexit biedt mogelijkheden, waarmee we een deel van de schade kunnen compenseren die het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU met zich meebrengt.’’

Logistiek ook deze kant op?

Dat er na 31 oktober alsnog een golf van bedrijven naar Nederland, op gang komt lijkt overigens niet onvermijdelijk. Provinciebestuurder Van Gruijthuijsen denkt dat er in dat geval misschien ook bedrijven uit de techniek en de logistiek deze kant op komen, met alle kansen die dat biedt voor de Brabantse economie.