Volledig scherm
stockadr recht rechtspraak justitie weegschaal rechtbank uitspraak rechtszaak © Getty Images/Image Source

Chauffeur hielp bij beroving geldwagen in Rijsbergen, rechter geeft een jaar cel

BREDA - Een chauffeur van een waardetransport hielp in Rijsbergen mee met de diefstal van 90.000 euro uit zijn geldwagen. Dat kost hem een jaar gevangenisstraf, heeft de rechtbank in Breda bepaald.

Het beroep op ‘psychische overmacht’ is terzijde geschoven. De advocaat van de chauffeur had aangevoerd dat de aan cocaïne verslaafde 43-jarige Vlaardinger door twee mededaders onder druk is gezet. Eén van zijn zogenaamde vrienden voorzag hem wekenlang gratis van drugs, hetgeen uiteindelijk resulteerde in een verzoek om ‘iets te gaan doen’. Hij zou nog geprobeerd hebben de mannen af te poeieren. Maar omdat hij bang was dat zijn zoontje of zijn ex-vrouw wat aangedaan zou worden, gaf hij uiteindelijk toe, zo was zijn verhaal. Maar de rechters hebben toch de indruk dat hij willens en wetens de beroving mede heeft voorbereid. En hij wilde ook een deel van de buit hebben, waar hij overigens naar kon fluiten.

De Vlaardinger reed op 27 oktober 2017 met een geldwagen van Secure Cash naar de Rabobank in Rijsbergen. Toen zijn bijrijder de bank binnenliep, haalde hij uit de kluisruimte een sealbag met daarin 90.000 euro. Die zette hij klaar met de deur niet afgesloten. Op dat moment sloegen de twee mededaders hun slag en verdwenen in een Opel Combo.

De mannen werden snel gepakt omdat een oplettende voorbijganger wat verdachts had gezien en de politie informeerde.

De twee medeverdachten uit Schiedam en Vlaardingen zijn al eerder veroordeeld voor zowel de beroving in Rijsbergen als een overval op een geldtransport in Naaldwijk.