Volledig scherm
Drugsbaron Kobus Lorsé. © Goffe Struiksma

Drugsbaron Kobus Lorsé (74) overleden, werd verdacht van moord op Roosendaalse schoonzoon

BREDA - Op 74-jarige leeftijd is Kobus Lorsé overleden. De 'Zigeunerkoning' werd verdacht van de moord op John Wassink in Roosendaal in 2014. Wassink was zijn schoonzoon. 

Het lichaam van Wassink werd 28 juli ingepakt in een blauw zeil gevonden in het Markkanaal bij Breda. Enkele dagen daarvoor was hij doodgeschoten in zijn slaapkamer in de woonwagen op zijn autobedrijf in Roosendaal.

Kobus Lorsé kreeg vorig jaar van de rechtbank in Breda nog een celstraf van 12 jaar. Hij ging daarna echter in hoger beroep. Lorsé leed al lange tijd aan zware longkanker, ook tijdens zijn proces. Door zijn overlijden loopt de strafzaak op niets uit. Het Openbaar Ministerie zal niet-ontvankelijk worden verklaard in de vervolging. Niemand wordt daardoor officieel veroordeeld voor de moord op Wassink.

Drugs

Kobus vestigt zijn naam in de misdaad in 1994 als justitie op hem jaagt omdat één van de grootste drugssyndicaten in Nederland door hem wordt geleid. Zelf beweert hij louter in de ambulante handel te zitten: auto’s, zonnebanken, fietsen, caravans. Desondanks wordt Kobus vanwege zijn grootscheepse handel in cocaïne in verband gebracht met voormalig Surinaams legerleider Desi Bouterse. Volgens justitie importeert Lorsé heroïne, hennep en hasj uit Nigeria, India en Marokko, handelt hij in xtc en harkt daar miljoenen mee binnen.

In 1995 wordt Kobus voor de drugshandel veroordeeld tot twaalf jaar cel. In hoger beroep wordt dat zelfs vijftien jaar én een boete van 1 miljoen euro. Hij moet zijn straf uitzitten in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, maar gaat na vijf jaar in hongerstaking.

Kobus vindt het regime te zwaar en wil naar een andere gevangenis. Als hij daar eenmaal uitzicht op heeft, komt bij de Criminele Inlichtingen Dienst (CID) een tip binnen: er zijn ontsnappingsplannen. De Servische maffiabaas en militieleider Zeljko ‘Arkan’ Raznatovic is erbij betrokken. Het nieuws haalt het NOS-journaal. Maar Kobus, die nog altijd wordt gelinkt aan twee liquidaties in 1985 en 1986, moet in Vught blijven zitten.

Vervroegd vrij

In 2001 maakt justitie bekend de zaak van de twee moorden tegen de drugsbaron te seponeren. Over de reden wordt gezwegen. Twee jaar later komt Kobus vervroegd vrij, na tussenkomst van het Europese Hof voor de rechten van de mens dat vindt dat de omstandigheden van zijn gevangenschap wel wat menselijker hadden mogen zijn.