Volledig scherm
© Robin Hilberink

Duurzaam? Dat is in Zundert straks heel gewoontjes

ZUNDERT - Binnen drie jaar is het in Zundert vanzelfsprekend dat bij het maken van beleid onmiddellijk wordt nagedacht over duurzaamheid. Die ambitie sprak wethouder Johan de Beer deze week uit bij de presentatie van de ‘duurzaamheidsambitie’.

Om te voorkomen dat de aarde te veel opwarmt, de ijskappen smelten, continenten onder water lopen of juist uitdrogen en het klimaat desastreus verandert, is wereldwijd afgesproken dat de uitstoot van kooldioxide (CO2) drastisch moet worden teruggedrongen.

‘Position Paper’

Zundert vindt dat ook lokaal maatregelen moeten worden getroffen om een verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. Hoe? Daarvoor zijn de eerste aanzetten vastgelegd in de ‘position paper Duurzaamheid’ waarin de mondiale afspraken zijn vertaald naar een meer praktische lokale aanpak.

Eén van de uitgangspunten in Zundert is dat de duurzaamheid binnen drie jaar niet langer een puntje is dat, wanneer nieuw beleid wordt gemaakt, keer op keer apart aan de orde wordt gesteld, maar dat het iets waar iedereen automatisch aan denkt. En dan niet alleen op het gemeentehuis, ook andere overheden, het bedrijfsleven , verenigingen, inwoners, moeten duurzaamheid als vanzelfsprekend omarmen.

Zonnepanelen 

Nieuwbouwwoningen zijn gasloos, op schoolgebouwen komen zonnepanelen, de landbouw denkt aan waterberging en ga zo maar door. Voor inwoners is er inmiddels een Regionaal Energieloket. Daar kan iedereen, ook lokale ondernemers, terecht met vragen over duurzaamheid en eventuele subsidies.

De Zundertse politiek buigt zich woensdagavond tijdens de Rondevergadering over de duurzaamheidsambitie.