Eerste virtual reality glijbaan van Nederland in Breda: ‘Veel minder eng dan een gewone glijbaan’

videoDoor een 'droomwereld’ van de waterglijbaan afglijden, dat kan sinds gisteren in Sonsbeeck in Breda. Het zwembad opende een virtuele glijbaan. Een primeur.

Gersiano Janssen is op deze dag tien jaar geworden en viert zijn kinderfeestje in het zwembad. Hij kijkt zijn ogen uit. ,,Ik zat in de jungle. Het was superspannend. Het voelde alsof ik echt naar beneden reed, door wat ik om me heen zag. Het maakte het veel minder eng dan een gewone glijbaan.''

Droomwereld

Met de Virtual Reality slide kun je door een 'droomwereld' van de waterglijbaan afglijden. Door middel van een waterdichte telefoon in de speciale virtuele bril, wordt er een video afgespeeld. Bovenaan de glijbaan scan je een code. Die bepaalt vervolgens welke route je gaat volgen. ,,Op dit moment zijn er twee werelden. Een space en een jungle'', zegt Luke van Dorp, werkzaam bij het zwembad.

Quote

Het was super spannend. Het voelde alsof ik echt naar beneden reed, door wat ik om me heen zag

Gersiano Janssen
Volledig scherm
Met een speciale duikbril op is deze bezoeker klaar voor een ritje door de jungle of de ruimte. © Sonsbeeck

Tijdens de tour langs de zogenoemde spacewereld zit de bezoeker in een ruimteschip. Hij gaat hiermee een rondje langs verschillende planeten. In de jungle zit de bezoeker in een treinkarretje dat een vogel volgt. De rit duurt ongeveer 30 seconden in totaal.

Het zwembad is momenteel nog volop bezig met het ontwikkelen en verbeteren van de werelden. Van Dorp: ,,We merken dat de mensen tijdens de testritten gedesoriënteerd waren toen ze uit de glijbaan stapte. Inmiddels hebben we een aanpassing gedaan zodat de camera van de telefoon aangaat, zodra je glijbaan uitkomt.'' Ook maakt hij duidelijk dat er gewerkt wordt aan meer variatie. ,,Het doel is om uiteindelijk zes verschillende werelden te hebben.''

Quote

Het doel is om uiteinde­lijk zes verschil­len­de werelden te hebben

Luke van Dorp

Tot en met januari is de VR-slide voor iedereen gratis toegankelijk. Daarna is de waterglijbaan alleen toegankelijk voor kinderfeestjes. Voor de reguliere bezoekers zijn nog geen plannen gemaakt.