Volledig scherm
© anp

Eis: 5,5 jaar celstraf voor Bredase hoofdverdachte gedwongen prostitutie en vrouwenhandel

UpdateBREDA - Het Openbaar Ministerie eiste woensdag tegen de Bredanaars R.A (31) en zijn vriend M.M. (34) respectievelijk 5,5 jaar en 30 maanden celstraf. Beide mannen zouden ten minste vijf vrouwen hebben afgeperst en ze tot prostitutie hebben gedwongen. De omvangrijke zaak met heftige inhoud werd woensdag behandeld in de rechtbank in Breda.

Het OM is ervan overtuigd dat de mannen zich schuldig hebben gemaakt aan seksuele uitbuiting door het exploiteren van veelal kwetsbare meisjes als escortdames, of daartoe pogingen hebben gedaan. Uit het onderzoek kwamen zes slachtoffers naar voren, onder wie een toen 16-jarig meisje. Zij verklaarde dat ze op één dag seks met vier mannen moest hebben. Foto’s van haar in lingerie zouden op de prostitutiesite Kinky.nl zijn gezet.

,,Geen uitleg, geen excuses. Niets. Ze hebben zich boven de belangen van de vrouwen gesteld”, zegt de officier van justitie over het ontkennen door de verdachten. Volgens haar was de 31-jarige R. A. de ‘kwade genius’ met ‘uiterst foute intenties’. Hij wordt van zeven feiten beschuldigd. Zijn 34-jarige vriend M. M. zou volgens het OM bij drie van die feiten betrokken zijn. ,,Zijn rol is minder groot, maar wel cruciaal geweest”, meent de officier.

Naaktfoto's

Quote

‘Als jij gaat negeren, stuur ik al jouw vrienden en familie de foto’s’

Een berichtje dat de verdachte zou hebben gestuurd naar een van de slachtoffers

De werkwijze was volgens het OM vaak hetzelfde. De vrouwen kregen via het online netwerk ‘Tagged’ een berichtje onder een schuilnaam. Een man bood ze geld aan in ruil voor seks en verzocht de vrouwen naaktfoto’s en - filmpjes te sturen. Als de vrouwen naar Breda kwamen, werden ze gedwongen seks te hebben met de verdachte(n) en/of andere mannen. Als ze niet wilden meewerken, dan zouden hun foto’s en video’s het internet opgaan. Ze kregen berichtjes als: ‘Als jij gaat negeren, stuur ik al jouw vrienden en familie de foto’s.’

Niet alle slachtoffers gingen in op de pogingen tot afpersing en uitbuiting; enkele vrouwen zwichtten wél onder de druk. Over een van de slachtoffers – geen van hen was woensdag aanwezig bij de zitting – zegt de officier van justitie dat de vrouw hoopte dat ze na één keer met rust gelaten zou worden. Niets bleek minder waar. Over een andere vrouw: ,,Ze moest vijf tot zes dagen in de week tot in de nacht werken. Als ze ongesteld was, moest ze een sponsje gebruiken.” Het heeft ingrijpende, psychische gevolgen gehad voor de vrouwen, zegt de officier.

Liefdesrelatie

De hoofdverdachte, een man van Ethiopische afkomst, ontkent dat hij een pooier was. Zo zou de telefoon die in zijn woning is aangetroffen – met daarop berichtjes, contactgegevens en foto’s van de vrouwen – van een man zijn die vaak bij hem thuis kwam: ‘Kadir’. ,,Er liggen veel spullen van anderen”, verklaart zijn advocaat Karsten Verkaart. Het is een ‘inloophuis’, waar ‘veel mensen over de vloer komen’. Kadir had zelfs een sleutel, omdat hij weleens op de hond paste. Volgens het OM is onderzoek gedaan naar ‘Kadir’, maar daar kwam niets uit.

Bij één vrouw die aangifte deed, geeft A. toe dat er intensief contact was. Maar niet gedwongen: de twee hadden een ‘liefdesrelatie’. En de vrouw zat weliswaar in de prostitutie, maar wilde dat volgens de Bredanaar zelf.

Hamburgers

Ook de andere verdachte, de 34-jarige M. M., ontkent. ,,Mensenhandel en kinderprostitutie horen niet bij mij of mijn naam”, zegt hij tijdens de zitting. Wel bevestigt de Bredanaar dat hij in de prostitutiewereld werkte. Hij ‘rolde in de branche’ door zijn toenmalige vriendin. Maar hij reed alleen vrouwen naar klanten toe. En daar kreeg hij, op benzinegeld en af en toe een hamburger na, niets voor.

De rechtbank verwacht over twee weken uitspraak te doen.