Volledig scherm
Nog één kastanje te gaan in de Parkstraat in Breda. © Palko Peeters

En weg zijn de kastanjes in de Bredase Parkstraat: ‘Zo kaal nu’

BREDA - En weg zijn de twaalf reusachtige kastanjes in de Parkstraat in Breda-Zuid. In twee dagen tijd gerooid. ,,Zo kaal nu, zo erg. Het is dat ze ziek waren”, verzucht Marie-Christine Albregts die in de buurt woont en net de hond uitlaat. ,,Er was geen keuze, maar het hele beeld van de straat gaat verloren. Dat foeilelijke pand daar, nooit gezien”, wijst ze richting Wilhelminastraat naar een pand dat achter de kastanjes schuil ging.

Brigitte Senden woont al jaren in de Parkstraat en sjouwt met stammetjes afkomstig van de bomen, speciaal voor haar op maat gezaagd door de werklui die ze voor een bakkie koffie heeft binnen gehad. ,,Die gaan we later branden met de buren.” Als een soort ritueel, ter nagedachtenis aan het monumentale groen. Echt rouwig is ze er niet om: ,,De kastanjes waren hartstikke ziek, als ze op je huis vallen... Dat wil je niet meemaken.” 

En er komen prachtige tulpenbomen voor terug die met de jaren flink de hoogte in gaan. ,,Alleen jammer dat we die bomen niet meer volgroeid zullen meemaken.” 

Pijn

Zo gingen de kastanjes in de Baronielaan er ook uit en is ook elders in de stad al langer herplant van onderhoudsvriendelijk groen aan de gang. Het is zoals Anton Lips, manager openbare ruimte bij de gemeente, onlangs zei: ,,Die kap doet mij ook pijn. Maar we moeten ervoor zorgen dat er over vijftig jaar óók monumentale bomen staan.” Lang zal de nieuwe aanplant niet op zich laten wachten. De bomen worden in ieder geval voor april vervangen. 

Herinrichting

De Parkstraat wacht intussen ook een herinrichting. Asfalt eruit, klinkers erin, vergelijkbaar met de Baronielaan. Het middenstuk, dat nu nog uit gras bestaat, wordt verdiept aangelegd om water op te vangen. Aan de rand verrijst bloemrijke beplanting. Het ontwerp is in overleg met de bewoners gemaakt. 

Er verdwijnen wel achttien parkeerplekken, een kwart van het totaal, omdat de auto's niet te dicht op de nieuwe bomen mogen staan. ,,Het wordt mooi”, zegt Coen Bastiaansen, voorzitter van de ondernemersvereniging in de Wilhelminastraat. ,,Maar minder parkeerplekken, daar zijn we niet zo blij mee. Er komen alleen maar auto's bij. Ze gaan nu uit van drie parkeerplekken tussen de bomen, wat ons betreft hadden dat er vier mogen zijn.”

Volledig scherm
Weg is ook de laatste boom. De zieke kastanjes in de Parkstraat zijn in twee dagen tijd gerooid. © Palko Peeters