Volledig scherm
Frans Timmermans. © EPA

Frans Timmermans naar Breda voor boek over Poolse bevrijder

BREDA - Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, komt op donderdag 24 oktober naar Breda vanwege de viering van 75 jaar bevrijding. In de Waalse kerk neemt hij het eerste exemplaar in ontvangst van het boek ‘Held zonder vaderland’ van Miriam Guensberg, dochter van een Poolse bevrijder.

‘Held zonder Vaderland’ schetst het verscheurde leven van de Poolse Jood Dolek Guensberg, die als net afgestudeerd arts zijn leven waagde bij de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Maczek.

Dolek Guensberg is, net als vele andere Poolse strijders, na de oorlog niet teruggekeerd naar zijn vaderland. Polen werd direct na de oorlog geofferd aan het communistische Rusland. Poolse veteranen die toch terug gingen, werden gezien als landverraders en maar al te vaak gemarteld, verbannen of vermoord. 

De boekpresentatie begint om 19.30 uur, de toeging is gratis. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan via Marjo van Lijssel, M_vlijssel@hetnet.nl.

Op dinsdag 29 oktober komen koning Willem-Alexander en Andrzej Duda, de president van Polen, naar Breda, ook vanwege de viering van de bevrijding.