Gedeputeerde maakt alvast een kleine ‘vuelta’: ‘Hup West-Brabant!’

BAARLE-NASSAU - Met een kleine ‘vuelta’ (ronde) door West-Brabant heeft gedeputeerde Martijn van Gruijthuisen deze regio weer een beetje extra enthousiast gemaakt over de komst van de Ronde van Spanje, op 16 augustus. En dat onder het motto: #Vamos Brabant. Hup Brabant!

Luid toeterend rijdt een geel-rode, oude Mercedes door Baarle-Nassau. Toevallig aanwezige wielerliefhebbers knipperen met hun ogen. Is dat niet de ploegleiderswagen van Peter Post, de baas van de mythische Raleigh-wielerploeg uit de jaren ’70-’80?

Doorkomstgemeente

Dat klopt. De wagen is tegenwoordig bezit van wielerboekenschrijver John van Ierland. Vandaag fungeert hij als chauffeur van Martijn van Gruijthuisen, gedeputeerde met onder andere de portefeuille sport. Aan de rand van het dorp, bij de komborden, stapt Van Gruijthuisen met enkele andere mensen uit. Een wandelend gezelschap voegt zich bij hen, onder wie de wethouders sport van de ABG-gemeenten: Nico Sommen (Baarle-Nassau), Frank van Raak (Alphen-Chaam) en David Vermorken (Gilze en Rijen). Ze krijgen ieder een bord met daarop met grote letters ‘Doorkomstgemeente’.

Grensdorp

Volledig scherm
West-Brabantse doorkomstgemeenten van de Vuelta 2020 krijgen van de provincie een speciaal bord. Van rechts naar links gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen, Nico Sommen (wethouder sport Baarle-Nassau), David Vermorken (wethouder sport Gilze en Rijen) en Frank van Raak (wethouder sport Alphen en Chaam). © Jacques Hendriks

,,We rijden vandaag langs drie gemeenten”, aldus Van Gruijthuijsen. ,,De plaatsen zijn vooral uit praktische overweging gekozen. Maar grensdorp Baarle-Nassau zit er bij omdat het een Europese gemeente is. We hopen niet alleen Nederlanders en Spanjaarden naar Brabant te lokken, de Belgen zijn straks uiteraard ook van harte welkom.”

In Etten-Leur heeft hij borden gegeven aan de wethouder van die plaats, plus die van Roosendaal, Altena, Rucphen en Woensdrecht. In Baarle-Nassau zijn de genoemde ABG-gemeenten aan de beurt, daarna volgen in Dongen nog de afgevaardigde van die plaats en van Oosterhout. Van Gruijthuisen komt niet in de gemeente Drimmelen, maar de daar dienst doende (sport)wethouder Harry Bakker zou Harry Bakker niet zijn als hij niet zelf iets heeft geregeld. In Made.

Enthousiasme

In Etten-Leur heeft Van Gruijthuisen ’s ochtends eerst een tussentijds overleg gevoerd een groot aantal regionale sportwethouders. ,,Het enthousiasme is groot, de energie spat er vanaf. Dat blijkt uit alle initiatieven die we binnen krijgen om er een mooi feest van te maken.”

,,De Vuelta past precies in ons sportbeleid. We gebruiken sport om Brabant sterker te maken, op sportgebied maar ook als het gaat om leefbaarheid, vrijetijdseconomie en heel veel andere aspecten. De Vuelta levert daar natuurlijk een geweldige bijdrage aan.”

Carnaval

De borden worden geplaatst bij de komborden van de betrokken doorkomstgemeenten. Wethouder Sommen van Baarle-Nassau twijfelt of hij ze wel meteen moet laten ophangen. “Misschien kunnen we beter tot na carnaval wachten”, zegt hij met een knipoog.

De Ronde van Spanje gaat op vrijdag 14 augustus van start met een ploegentijdrit in en rond Utrecht. 15 augustus voert de etappe van Den Bosch naar Utrecht, zondag 16 augustus staat Breda - Breda op het programma. Het 193,2 kilometer lange parcours doorkruist bijna heel West-Brabant, alleen de gemeenten Zundert en Geertruidenberg zien tot hun grote spijt de fietsende Spaanse zilvervloot aan zich voorbij gaan.