Volledig scherm
© Flashphoto NL

Grote controles bij ruim twintig fruithandelaren in Brabant: geen coke, wel 100.000 euro aan spullen

BREDA - Bij meer dan twintig Brabantse fruithandelaren- en importeurs zijn deze week grote controles geweest vanwege mogelijke betrokkenheid bij cocaïnesmokkel. Het ging hierbij vooral om bedrijven die tropisch fruit importeren vanuit Zuid-Amerika. Volgens de politie dient dat fruit vaak als dekmantel voor de smokkel van cocaïne. Uiteindelijk is er niets gevonden.

Bij het grote onderzoek waren de hele week een hoop partijen betrokken, waaronder de Belastingdienst, Douane, Kamer van Koophandel, het Openbaar Ministerie, de Belgische politie en tal van Brabantse gemeenten.

Proces-verbaal

Uit de controles kwam naar voren dat enkele bedrijven op opvallende plekken waren gevestigd, zoals op een camping, een woonhuis of een bedrijfsverzamelgebouw. Verdacht, vindt de politie.

De Belastingdienst heeft naar aanleiding van de controles nu verschillende bedrijven in het vizier. Daar wordt nu verder onderzoek naar gedaan. Ook is er beslag gelegd op bedrijfsinventaris en onroerend goed ter waarde van honderdduizend euro. 

Verder constateerde de Douane dat er twee containers zonder toestemming gelost werden. Hiervoor is proces-verbaal opgemaakt. Cocaïne werd bij geen van de handelaren aangetroffen.

Meteen succes

Onder de noemer Project Piggyback proberen de instanties de grootschalige import van cocaïne in containers met fruit als deklading aan te pakken. Volgens de politie maken criminele organisaties misbruik van legale structuren om illegale praktijken uit te voeren.

De nieuwe aanpak leverde meteen succes op. In de haven van Antwerpen werd vorige week 1.500 kilo cocaïne in beslag genomen in een container met bananen, bestemd voor een fruitbedrijf in Kapelle. Bij die onderneming hield de politie veertien verdachten aan toen de vrachtwagen arriveerde waarin de coke had gezeten, met een straatwaarde van zo’n 44 miljoen euro.

Het gaat om mannen uit Goes, Middelburg, Hansweert, Brabant, Rotterdam, Amsterdam, een Bulgaar en een Nederlander die staat ingeschreven in Dubai.

  1. Tour du Jour aan de Bredase Rivièra

    Tour du Jour aan de Bredase Rivièra

    BREDA - De terrassen aan de Bredase haven stroomden relatief laat vol, dinsdagavond. Maar gezeten aan het water van de singels, met het nummer Poupee De Cire, Poupee De Son schallend door de luidspreker, en tempraturen die zelfs ruim na het vallen van de avond nog rond de dertig graden liggen, zou je jezelf bijna aan de Franse Rivièra wanen. Helemaal wanneer er de hele avond ook nog eens vol passie over Tour La Grande Boucle, de tour de Franse, gesproken wordt. Maar dan zonder krekels op de achtergrond en met voornamelijk bier op de tafels in plaats van wijn.