Grote schade na brand in schuur met olievaten bij Baarle-Nassau, rookwolken waren van veraf te zien

Update + VideoBAARLE-NASSAU - In een grote schuur vol olievaten bij Baarle-Nassau woedde woensdagmiddag een uitslaande brand. Inmiddels is het sein brand meester gegeven, maar het gebouw is flink beschadigd. Onder meer het dak is verwoest. De donkere rookwolken waren al van veraf te zien. Er is volgens de politie niemand gewond geraakt.

De brandweer moest met spoed ter plaatse komen en schaalde al snel op naar een grote brand. De betreffende loods aan de Oordeelsestraat, in het buitengebied van Baarle-Nassau, is van veevoederbedrijf Hendriks Group. Er stonden verschillende vaten olie in brand. De schuur is ongeveer veertig bij vijftien meter, aldus de Veiligheidsregio.

Volledig scherm
De grote brand in het bedrijf in Baarle-Naussau. © BN/BD

Blijf uit de rook

Er werd onder meer schuimblus-voertuig gealarmeerd. ,,Blijf uit de rook. Heeft u last van de rook, sluit dan ramen en deuren en schakel de ventilatie uit”, stelde de Veiligheidsregio. Inmiddels zijn de zwarte rookwolken opgetrokken. De politie is in verband met mogelijk gevaarlijke stoffen nog wel voorzichtig met naar binnen gaan voor het onderzoek.

Het vuur ontstond rond het middaguur. De rook zou onder meer in Kaatsheuvel, Hooge Zwaluwe en Tilburg te zien zijn. 

Volledig scherm
De schade na de grote brand bij een bedrijf in Baarle-Nassau. © Jacques Hendriks
Volledig scherm
Oordeelsestraat Baarle-Nassau © MaRicMedia/Tom van der Put

Hendriks Group

Bij veevoederbedrijf Hendriks Group werd in mei nog een politie-inval gedaan. Het zou afvalstoffen toevoegen aan het voer en onvoldoende hygiënisch werken. Ook zou het bedrijf zich schuldig maken aan witwassen en valsheid in geschrifte. Die dag zijn de boekhouding en vier vrachtwagens van het bedrijf in beslag genomen.

Hendriks Group was in 2004 ook betrokken bij een ander schandaal. Bij een inval trof de politie met antibiotica vervuilde melk aan, die bedrijf tot melkpoeder verwerkte en als grondstof voor veevoer verkocht. De melk werd stiekem aan Hendriks geleverd door Campina België, dat de melk eigenlijk had moeten laten vernietigen. Campina kreeg hiervoor in België een boete van 110.000 euro. De onderneming uit Baarle-Nassau werd niet veroordeeld. 

Link met schandalen

De politie kan nog niets zeggen over een eventuele link met deze zaken. Het lijkt er alvast niet op dat er een hennepplantage was ondergebracht in de schuur.

Volledig scherm
Oordeelsestraat Baarle-Nassau © MaRicMedia/Tom van der Put
Volledig scherm
Oordeelsestraat Baarle-Nassau © MaRicMedia/Tom van der Put
Volledig scherm
Oordeelsestraat Baarle-Nassau © MaRicMedia/Tom van der Put
Volledig scherm
De brand is van veraf te zien. © @FRFC1908TuurRR (Twitter)
Volledig scherm
Schade na de brand in Baarle-Nassau. © Jacques Hendriks
 1. Bruisend Ginneken Breda: veel in weinig tijd
  PREMIUM

  Bruisend Ginneken Breda: veel in weinig tijd

  BREDA - De organisatie van de 51e editie van de braderie in het Ginneken kan tevreden achterover leunen. Hoewel de voorbereiding in een paar luttele weken moest rondkomen, is er toch een volwaardig evenement uitgerold. Bruisend Ginneken, zoals de braderie officieel heet, werd druk bezocht en de meeste ondernemers zijn tevreden. "En dat is toch knap, gezien het feit dat we het in een paar weken uit de grond hebben gestampt", zegt Johan de Vos. "We stonden onder een enorme tijdsdruk." De eigenaar van café Boerke Verschuren op de Ginnekenmarkt zit sinds kort in het bestuur van Bruisend Ginneken.
 2. Feest en protest bij opening Zuidelijke Rondweg in Breda

  Feest en protest bij opening Zuidelijke Rondweg in Breda

  BREDA - Een feestelijke opening en een protest op dezelfde dag. Voor zover bekend was dat nog niet voorgekomen in de lange en bewogen geschiedenis van de Zuidelijke Rondweg. Die ging na twee maanden werkzaamheden weer open voor het autoverkeer. Vanaf zes uur in de avond waren de weggebruikers weer welkom. Daarvoor was de verkeersader in Breda-zuid het bezit van wandelaars, fietsers, skaters, steppers, hardlopers en andere recreanten.