Volledig scherm
Handhavers houden van alles in de gaten in gemeenten, zo dragen zij bij aan de leefbaarheid © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Handhavers Zundert voortaan actief in de wijken

ZUNDERT - De gemeentelijke handhavers in Zundert gaan wijkgericht werken. Woensdag geeft burgemeester Leny Poppe- de Looff daar officieel het startschot voor.

Eigenlijk is het niet helemaal het begin. De nieuwe werkwijze is namelijk al op 1 januari ingevoerd. De handhavers waren voorheen altijd verantwoordelijk voor heel de gemeente. Zij hielden toezicht in alle vijf de kernen van Zundert. Dat is veranderd. De handhavers hebben één of twee dorpen toegewezen gekregen waar zij specifiek hun taken uitvoeren.

Er zijn drie handhavers. Vooralsnog reden die in auto’s door de Zundertse kernen. Dat wordt anders. De drie krijgen woensdag een elektrische fiets. Daarmee rijden ze door de dorpen en wijken. ,,Goed zichtbaar dus”, aldus een woordvoerder van de gemeente Zundert. Dat maakt dat ze makkelijker kunnen worden aangesproken, dat, zoals dat ambtelijk heet ‘de lijntjes tussen handhaver en burger kort zijn’.

Leefbaarheid 

Handhavers, die ook wel BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaar) worden genoemd, letten erop, zoals de woordvoerder het zegt: ,,Dat er geen vreemde zaken gebeuren.” Van losse stoeptegels en zwerfafval tot foutparkeren en kleine opstootjes. ,,De handhaver is van groot belang voor de leefbaarheid.”

Met nieuwe wijkgerichte aanpak, denkt Zundert dat de handhavers dieper in de ‘haarvaten van de samenleving’ gaan zitten. Niet alleen doordat ze meer zichtbaar zijn, ook doordat ze vaker op bezoek gaan bij verenigingen, scholen, organisaties en dergelijke, zijn de drie handhavers voortaan vrij makkelijk aanspreekbaar.

Idee is dat met de nieuwe werkwijze niet alleen de burgers zich beter gezien en gehoord voelen, maar dat ook de gemeente Zundert goed weet wat er speelt in de vijf kernen. Op de manier kan de gemeente, zo is de verwachting, de inwoners beter van dienst zijn.