stockadr bier biertap tappen uitgaan jeugd alcohol alcoholgebruik
Volledig scherm
stockadr bier biertap tappen uitgaan jeugd alcohol alcoholgebruik © Getty Images

Harde muziek en overlast: ‘wappervonnis' biedt ‘draak’ van alcoholiste uitstel van ontruiming

BREDA - Een aan alcohol verslaafde bewoonster (37) van een woning aan de Scharenburgstraat in Breda krijgt een laatste kans haar leven te beteren. De vrouw, die voor zoveel overlast zorgt voor haar buren de huurbaas haar direct wil uitzetten, krijgt tot 1 augustus de gelegenheid zich te laten behandelen voor haar verslaving.

Ook kan ze in die periode op zoek gaan naar een nieuw huis waar ze beter kan worden begeleid.

De rechter legde woensdag tijdens de zitting dit voorstel op tafel. Beide partijen kunnen zich daar prima in vinden. Voorwaarde is wel dat ze voor een maand wordt opgenomen door Novadic-Kentron en er tot 1 augustus geen overlast meer is voor omwonenden.

Harde muziek

De bewoonster is in juni 2019 in de woning terechtgekomen via het Housing First-project. Dat biedt verslaafde daklozen de gelegenheid onder begeleiding terug te keren in de samenleving. Maar sinds het begin is er overlast. Er is veel aanloop van bezoekers, sprake van drugs- en alcoholgebruik, harde muziek, agressief gedrag en schelden. 

Vele gesprekken volgen, maar de situatie verbetert niet. Reden voor WonenBreburg de vrouw op 23 maart een laatste kans te geven. Ze moet zich laten behandelen door Novadic-Kentron, geen overlast meer veroorzaken en meewerken met de begeleiding vanuit het Housing First-project.

Overlastklachten

Maar al snel gaat ze volgens WonenBreburg weer de fout in. Er zijn opnieuw overlastklachten en de begeleiders zeggen het zorgtraject op. Reden voor de woningstichting naar de rechter te stappen en ontruiming van de woning te eisen.

Quote

Met dat vonnis kunt u dan wapperen om druk op de ketel te zetten en elders beter begeleid onderdak te krijgen. Dat noemen we een wappervon­nis

Rechtbank

De advocaat van de vrouw spreekt de incidenten niet tegen. Die zijn volgens hem te wijten aan haar verslaving, maar ook aan derden die bij haar op bezoek komen. Bovendien wordt ze door iemand gestalkt die regelmatig bij haar aan de deur verschijnt, ondanks een contactverbod. 

Beterschap

Inmiddels heeft ze een afspraak gemaakt bij Novadic-Kentron voor een intakegesprek om opgenomen te worden. “Haar begeleider zegt dat als ze sober is, er niets aan de hand is. Als ze gebruikt, verandert ze in een draak." Maar ze belooft beterschap en wil nog een laatste kans.

Die krijgt ze nu. De huurovereenkomst loopt tot uiterlijk 1 augustus. “Met dat vonnis kunt u dan wapperen om druk op de ketel te zetten en elders beter begeleid onderdak te krijgen. Dat noemen we een wappervonnis", aldus de rechter.