Volledig scherm
De kerktoren van de Grote Kerk in de steigers met de klok op 12 uur. © Pix4Profs/Joyce van Belkom

Heel de dag 12 uur. Wat is er met de Grote Kerk in Breda aan de hand?

BREDA - Dat er iets met de Grote Kerk aan de hand is, dat blijkt wel uit het feit dat het Bredase monument in de steigers staat. Maar dat de klok nu al weken achtereen op twaalf uur staat, dat is toch wel apart.

 Maar er is een goede en ook best wel logische reden voor, zegt beiaardier Paul Maassen: ,,Er steken vanwege de werkzaamheden steigerpijpen uit de toren. Dus hebben we het uurwerk stilgezet om te voorkomen dat de wijzers daartegenaan draaien.’’

Kapot draaien

Quote

Ze moeten natuurlijk wel hun werk kunnen doen.

Paul Maassen, Beiaardier

Dit voorjaar zijn er vier nieuwe wijzerplaten aan de kerktoren gehangen en het zou natuurlijk zonde zijn wanneer ze per ongeluk kapot zouden draaien op een steigerpijp die niet meegeeft. Het permanente twaalfuurtje is overigens niet de enige maatregel die Breda’s meest bekende uurwerk treft.

Ook het carillon staat in een verkapte ruststand. Pas na vier uur ’s middags kan beiaardier Maassen aan het werk. Dat is om te voorkomen dat de werklui die aan de slag zijn in de toren een gehoorbeschadiging oplopen. ,,Ze moeten natuurlijk wel hun werk kunnen doen. Dat is lastig wanneer om het kwartier het carillon begint te spelen: 55 klokken die Damen 14.000 kilo wegen. Dat maakt nogal veel geluid. Zelf zit ik altijd binnen, maar als je er pal naast zit kan dat best vervelend zijn’’, aldus de beiaardier. Daarom kan Maassen pas weer aan de slag, wanneer de werklui naar huis gaan.

Net even koffiepauze

En op marktdagen dan? Dan speelt Maassen wel zijn reguliere schema: ,,Klopt, maar dan hebben ze net even koffiepauze. Daar hebben we goede afspraken over gemaakt.’’