Volledig scherm
een jonge gierzwaluw © Jan-Freerk Kloen

Hitte zorgt voor drukte bij Vogelrevalidatiecentrum Zundert

ZUNDERT - De uitdrukking mag dan wel zijn dat van de hitte de mussen van het dak vallen, bij het Vogelrevalidatiecentrum in Zundert weten ze beter: ,,Het zijn gierzwaluwen.” Die nestelen onder dakpannen, vaak in de nok. Door de hitte bevangen, vallen zij uit hun nest. ,,We hebben er heel veel binnen gekregen.”

Heet weer zorgt voor drukte in de Zundertse opvang. Niet alleen (jonge) vogels: ,,Vooral ook egels”, zegt Latoya Siemons van het centrum. Egels hebben nu kleintjes. ,,Door de droogte zijn er geen plasjes water. De moeders gaan soms ver van hun jonkies op zoek naar vocht.” Niet zelden worden ze aangereden. ,,De kleintjes, wachtend op hun moeder, gaan dan zelf op onderzoek uit.” Die egeltjes verdwalen. ,,We hebben er veel binnen gekregen. Gelukkig hebben we 62 jonkies bij de egelopvang in Papendrecht kunnen onderbrengen.”

In Zundert verblijven op dit moment zo’n 500 tot 600 dieren, vooral vogels. Ze zoeken koelte in de schaduw: ,,En wij sproeien af en toe. De zoogdieren trakteren we deze dagen op een soort ijsjes. Daarvoor vriezen we bijvoorbeeld hondenbrokjes in.” Het maakt de hitte voor de dieren net wat draaglijker. 

Hitte in Brabant: