Hoe betaalbaar is een woning voor eenverdieners in jouw gemeente?

kaartjeWie een bruto jaarinkomen heeft van 25.000 euro heeft in Brabant maar weinig keus wat betreft koopwoningen. In Tilburg is dan nog de meeste keuze: daar is 6,2 procent van de koopwoningen betaalbaar met dit inkomen. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbedrijf Calcasa.

Landelijk gezien kan een eenverdiener met een inkomen van 25.000 euro 1,9 procent van de woningen kopen. In Brabant is het niet veel anders: in veel gemeenten ligt het percentage onder de 1,9 procent. Het gaat om woningen die te financieren zijn met een hypotheek voor eenverdieners.

Bij een bruto jaarinkomen van 47.000 euro liggen de percentages een stuk hoger. Voor deze mensen is bijvoorbeeld in Tilburg 33 procent van de woningen betaalbaar. Verder valt op dat voor deze groep een groter percentage woningen betaalbaar is in het westen van de provincie dan in het oosten. In Roosendaal ligt het percentage op 36,3, Steenbergen op 31, Moerdijk op 29,8 en Bergen op Zoom op 28,1 procent. 

Met name in het zuidoosten van Brabant zijn ook met dat inkomen relatief minder woningen betaalbaar. Diverse gemeenten zitten onder de 10 procent. NVM-regiovoorzitter noemt de situatie zeer schrijnend voor eenverdieners met een modaal inkomen.

 In het midden van de provincie zijn ook enkele uitschieters te vinden. In Goirle (2,9 procent) en Hilvarenbeek (3,3 procent) zijn relatief weinig woningen betaalbaar voor mensen met een salaris van 47.000 euro. 

Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock