Volledig scherm
Drugsbaron Kobus Lorsé. © Goffe Struiksma

Hoe Lorsé op vrije voeten bleef

BREDA - Het Openbaar Ministerie betreurt het dat de rechtbank in Breda topcrimineel Kobus Lorsé niet meteen heeft laten vastzetten na de rechtszaak waarin 14 jaar cel werd geëist. De longkankerpatiënt nam na de uitspraak op 11 juli de benen.

Het duurde na die uitspraak (12 jaar cel) bijna zeven weken voor Lorsé kon worden aangehouden. Er kwam deze week een arrestatieteam aan te pas om de 73-jarige uit een woning in Roosendaal te halen. De Rotterdammer hield zich daar schuil sinds zijn veroordeling.

Schoonzoon in het Markkanaal

De rechter acht bewezen dat de voormalige drugsbaron in de zomer van 2014 zijn Roosendaalse schoonzoon doodschoot en zijn lijk in het Markkanaal liet zinken. Het OM had 14 jaar geëist en de rechtbank om directe aanhouding van Lorsé gevraagd, gezien de ernst van de verdenking. Hij zat eerder 197 dagen in voorarrest, maar mocht terug naar zijn Rotterdamse rijtjeshuis omdat het OM volgens de rechtbank nog niet voldoende bewijs tegen hem had verzameld.

Quote

Als hij meteen in juli was opgepakt, had dat veel werk bespaard

OM-medewerker

Het vergde uiteindelijk een wekenlange intensieve speurtocht langs onder meer woonwagencentra en recreatieparken voor een arrestatieteam Lorsé op kon pakken. Lorsé, die altijd heeft ontkend dat hij zijn schoonzoon John Wassink (45) heeft doodschoten, verzette zich niet tegen zijn aanhouding.

,,Als hij meteen in juli was opgepakt, had dat veel werk bespaard'', reageert een OM-medewerker, die begrijpt dat het raar gevonden wordt dat een tot zo'n zware straf veroordeelde eerst nog naar huis mag. ,,Maar dat besluit ligt bij de rechter en die oordeelde anders.''

Onduidelijk 

Waarom de rechtbank Lorsé direct na de uitspraak liet gaan, is niet duidelijk. Volgens een woordvoerder van de rechtbank ligt het dossier vanwege het hoger beroep nu bij het Hof in Den Bosch en is die informatie niet beschikbaar.

Na zijn verdwijning kwam de karakteristieke kop van Lorsé niet op de nationale opsporingslijst. Die beslissing lag wél bij het Openbaar Ministerie in Breda. Een woordvoerder: ,,Wij hadden nog lijnen lopen met betrekking tot zijn verblijfplaats. Die opsporingslijst is een zwaar middel.''

Het was niet de eerste keer dat Lorsé een politiemacht achter zich aan kreeg. In mei 1994 ging Lorsé, gezocht voor drugssmokkel, ervandoor toen de politie hem van de weg wilde plukken. Hij haalde levensgevaarlijke capriolen uit en ontkwam.