Onderzoek in trein in Breda die waarschijnlijk werd beschoten.
Volledig scherm
Onderzoek in trein in Breda die waarschijnlijk werd beschoten. © Tom van der Put / MaRicMedia

Jongens (15) verdacht van vernieling en verboden wapenbezit na beschieten treinen Breda, schade geschat op tienduizenden euro's

video/updateBREDA/DORST - De twee 15-jarige jongens uit Breda en Dorst die aangehouden zijn na het beschieten van twee treinen vrijdagavond worden verdacht van vernieling en verboden wapenbezit. De twee zijn inmiddels weer thuis. Volgens de NS loopt de schade in de tienduizenden euro's.

Vrijdagavond werden twee treinen in de buurt van Breda beschoten. Later op de avond werden de twee jongens in Dorst aangehouden. Zij hadden een balletjespistool en een gasdrukpistool met stalen kogels bij zich. Volgens de politie zijn de treinen in totaal zes keer geraakt. Van een trein raakten vijf ruiten beschadigd, van de andere trein ging één ruit kapot. De ruiten en de stalen platen van de geraakte treinstellen moeten worden vervangen. Daarnaast zijn de treinstellen tijdelijk niet beschikbaar. Ook zorgt het herstel voor vertraging bij andere treinen die onderhouden moeten worden. ,,Zo ontstaat een ketenreactie”, aldus de woordvoerster. De conducteur en de NS hebben aangifte gegaan. 

Quote

Het is niet alleen schade rond wat kapot is gegaan. Maar ook voor treinen die hierdoor uitvielen en extra personeel dat we moesten inzetten

Léonie Bosselaar, Nederlandse Spoorwegen

Na een overnachting in het cellencomplex werden de twee vijftienjarigen zaterdag verhoord door de politie en terug naar huis gestuurd. Later op de dag werd bekend dat de twee verdacht worden van vernieling en verboden wapenbezit. Zij zullen zich voor de kinderrechter moeten verantwoorden. De officier van justitie kiest hiervoor vanwege de ernst van het feit en de schade.

Tienduizenden euro's

,,Je moet denken aan een schadebedrag dat oploopt in de tienduizenden euro's”, zegt NS-woordvoerster Léonie Bosselaar. ,,Het is niet alleen schade rond wat kapot is gegaan. Maar ook voor treinen die hierdoor uitvielen en extra personeel dat we moesten inzetten”, vervolgt ze. ,,Een exact bedrag kan ik niet geven want dat weet ik niet.”

De NS wacht nu eerst het onderzoek van de politie af. ,,Wij hebben aangifte gedaan, we zijn de benadeelden in dit verhaal. Hierin zullen we meegaan in het proces van justitie.”

De beschoten treinen staan nu op een rangeerterrein. Ze zijn daar beiden naartoe gebracht zodat forensische opsporing van de politie onderzoek kan doen. Zodra dat onderzoek is afgerond zal NS de treinen gaan repareren.

Van Boxtel

NS-topman Roger van Boxtel reageerde zaterdag woedend op de beschietingen. ,,Toen ik dat hoorde, dacht ik: ik geloof dat we met elkaar in het verkeerde land zijn beland", vertelde hij. ,,Er zit een zekere naïviteit in dit gedrag. Maar stel dat machinist wordt geraakt, stel dat er reizigers worden geraakt? Reizen met de trein is de veiligste manier van reizen op lopen na. Dat beeld wil ik ook graag hoog houden.

Wie betaalt de schade?

Ouders zijn volledig verantwoordelijk voor het handelen van hun kinderen tot die 14 jaar oud zijn. Bij een 14 of 15-jarige zijn zowel het kind als de ouders aansprakelijk. Het kind valt namelijk onder de polis van de ouders, maar de verzekeraar vergoedt minder makkelijk opzettelijke schades.

Ouders kunnen wel de aansprakelijkheid van zich afschuiven, als ze kunnen aantonen dat ze het gedrag van hun kind niet konden voorkomen.

Maar dat laatste is moeilijk aangezien je met bewijzen moet komen. De kans blijft groot dat een ouder alsnog voor de schade opdraait, want een kind kan zelden hoge schadebedragen betalen.

Bron: Consumentenbond / bieb.knab.nl

  1. Glas en metaal uit kunstgras gestofzuigd: Bredase voetbalclubs kunnen weer veilig het veld op

    Glas en metaal uit kunstgras gestof­zuigd: Bredase voetbal­clubs kunnen weer veilig het veld op

    BREDA - De voetbalclubs VV Bavel en JEKA kunnen weer gebruik maken van hun kunstgrasvelden. Nadat de gemeente Breda afgelopen dinsdag een laatste test heeft gedaan, kan er weer worden gevoetbald. Halverwege mei werden de splinternieuwe velden afgekeurd. Dat was omdat er klein deeltjes glas en metaal waren gevonden. Dat bleek nadat spelers van JEKA zeker een week gebruik hadden gemaakt van het veld. In Bavel was overigens nog niet gevoetbald.