Volledig scherm
Bus rijdt zich vast op bussluis bij de Houtmarkt in Breda © MaRicMedia/Tom van der Put

Kapotte bussluis kost Breda eigenlijk niks

BREDA - Weer wordt de bussluis bij de Houtmarkt kapot gereden. Deze keer op 5 januari door een stadsbus. De gemeente Breda legt zich er maar bij neer. Dat kan ook vrij makkelijk, want hoe vaak de roestvrijstalen installatie ook aan gort wordt gereden, het kost de stad uiteindelijk niets.

Drieduizend euro. Dat is de rekening voor de reparatie van de laatste schade, meldt het stadskantoor. Drieduizend euro is ook het bedrag dat elk schadegeval aan de bussluis gemiddeld kost. In de wetenschap dat de aanleg van de verkeersmaatregel 15.000 euro heeft gekost moeten de kosten intussen de spuigaten uitlopen. De bussluis is namelijk al tientallen malen kapot gereden.

Toch maakt het stadsbestuur zich geen zorgen. ,,Door de jaren heen zijn er geen kosten gemaakt’’, laat een woordvoerster weten. ,,Die worden verhaald door NODR, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het verhalen van schades.’’

Volledig scherm
Door de jaren heen is de bussluis diverse malen aan stukken gereden.

Tot nu toe zijn de automobilisten die zich tegen de bussluis zijn gebotst altijd achterhaald. Daarbij wordt gebruik gemaakt van camerabeelden.

De bussluis was in 2011 al zo vaak kapot gereden dat besloten werd tot de aanschaf van een zwaarder model.Toch is de bussluis sommigen nog steeds een doorn in het oog. Zo sprak stadssociëteit De Gouden Cirkel zes jaar geleden van een ‘onacceptabel, kostbaar probleem’, terwijl in 2009 bewoners hebben gepleit voor de plaatsing van flitskasten. Door de jaren heen heeft dit bij burgemeester en wethouders niet geleid tot een aanpassing van de situatie. 

Begin vorig jaar liet het college na wéér een aanrijding weten dat er wordt gekeken naar de ‘mogelijkheden voor een goed en toekomstbestendig toegangssysteem tot de binnenstad en dus ook voor de Houtmarkt’ Maar tot nu toe heeft dat nog niet geleid tot een oplossing voor de problemen met de gemaltraiteerde bussluis.