Klaas Otto krijgt zes jaar cel

TERUGLEZEN en VIDEOBREDA - Klaas Otto is donderdag in de rechtbank van Breda veroordeeld tot zes jaar celstraf. Hij is veroordeeld voor afpersing, bedreiging, mishandeling en witwassen van ruim 1,3 miljoen euro. Eind augustus eiste het Openbaar Ministerie een celstraf van tien jaar tegen de oprichter van motorclub No Surrender uit Bergen op Zoom. Medeverdachte Janus de V kreeg 18 maanden cel vanwege afpersing, bedreiging en mishandeling. Tegen hem was 3 jaar geëist.

De rechtbank heeft na de uitspraak de schorsing van het voorarrest opgeheven. Otto moest meteen mee met de parketpolitie naar het cellencomplex van de rechtbank. De Bergenaar meldde nog dat hij in hoger beroep gaat.

Volgens de rechter zijn brandstichting en het laten ontploffen van een handgranaat niet bewezen. 

Otto was op vrije voeten. Na een voorarrest van 629 dagen werd hij afgelopen april vrijgelaten. Ook hoefde hij geen enkelband meer te dragen.

Volgens het OM was het witwassen van geld de ,,corebusiness” van de bedrijven van de 51-jarige Otto. Hij zou een waar schrikbewind hebben gevoerd.

Heksenjacht

Otto spreekt alle beschuldigingen tegen. ,,Het OM wil de zaak niet oplossen, maar alleen maar mij veroordelen.” Hij sprak in de rechtbank van een ,,heksenjacht” en een ,,eenzijdig onderzoek”. Deze zaak loopt al meer dan twee jaar en werd meerdere keren uitgesteld. Otto’s advocaten lieten voor de uitspraak al doorschemeren dat ze in hoger beroep gaan als hij veroordeeld wordt.

Volledig scherm
Augustus van dit jaar: Klaas Otto komt aan bij de rechtbank voor één van de zittingsdagen tegen hem. © ANP