Volledig scherm
Met een bord worden fietsers er op geattendeerd hun hand uit te steken. © Gemeente Breda

Kwart meer fietsers steekt in Breda de hand uit door duidelijke markeringen op de weg

BREDA - Het plaatsen van een bord en het aanbrengen van een markering op de weg. Meer was er niet voor nodig om een kwart meer fietsers op de Generaal Maczekstraat in Breda de hand uit te laten steken bij het afslaan. 

De proef werd gedaan in april van dit jaar en wordt nu herhaald voor enkele maanden om te onderzoeken of de maatregelen ook over een langer periode effect hebben. 

Het experiment werd gedaan ter hoogte van de Poolse tank. Veel fietsers, vooral scholieren, slaan daar komende vanaf het centrum links de Paul Windhausenweg in om naar het Onze Lieve Vrouwenlyceum te gaan. Slechts zes procent van de fietsers bleek daar een hand uit te steken bij het oversteken van de weg.

Bij de proef werd vervolgens een bord langs de weg en een markering op het wegdek geplaatst met een tekst om fietsers aan te sporen een hand uit te steken. Daardoor steek het percentage ‘handuitstekers’ naar 31 procent. 

Het bord is sindsdien blijven hangen maar de markering is vervaagd en wordt deze week opnieuw aangebracht. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de markeringen en borden op meer plekken in Breda komen. 

Volledig scherm
De markering op de weg wordt deze week weer aangebracht. © Gemeente Breda