Volledig scherm
Oude bomen in het Liesbos maken plaats voor nieuwe.

Liesbos krijgt verjongingskuur: oude bomen maken plaats voor nieuwe

BREDA - Het Liesbos in Breda krijgt een verjongingskuur. Staatsbosbeheer begint op maandag 26 augustus met het uitvoeren van werkzaamheden aan het bos. Daarbij worden oude bomen gekapt om ruimte te maken voor jonge exemplaren.

,,Bossen met veel oude bomen zijn prachtig maar ook heel kwetsbaar, het Liesbos is toe aan verjonging”, laat Floris Hoefakker van Staatsbosbeheer weten. ,,Het Liesbos is een multifunctioneel bos voor recreatie, cultuurhistorie en natuurwaarde. Daarnaast is ook duurzame houtproductie een van de functies. Bomen hebben niet het eeuwige leven en wanneer een deel afsterft is het van belang dat de volgende generatie bomen alweer klaar staat om deze plaatsen in te vullen.”

Meer licht op bosbodem

De werkzaamheden worden uitgevoerd om een aantal bomen meer ruimte te geven om te groeien. ,,Door openingen te maken in het bos valt er meer licht op de bosbodem. Het gevolg is dat zaden kunnen ontkiemen en jonge bomen zich verder kunnen ontwikkelen.”

Voorafgaand worden in het hele bos nesten, vossenbouwen, nestholtes in bomen en andere kwetsbare locaties en soorten geïnventariseerd. De bospaden kunnen tijdens en na de werkzaamheden beschadigd worden door bosbouwmachines en vrachtwagens en daardoor tijdelijk minder goed begaanbaar zijn. De paden worden na afronding van het werk zo snel mogelijk hersteld. Borden en linten geven aan waar de werkzaamheden precies plaatsvinden in het bos, zodat bezoekers niet verrast worden door machines.

De werkzaamheden zullen tot begin oktober duren.