Voormalig Bommel-eigenaar Cees Verberk is overleden. Zijn leven werd vanmiddag - na de crematie - gevierd in De Bommel. Op de bar stond een foto van hem.
Volledig scherm
Voormalig Bommel-eigenaar Cees Verberk is overleden. Zijn leven werd vanmiddag - na de crematie - gevierd in De Bommel. Op de bar stond een foto van hem. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Massaal afscheid in Breda van de ‘vader’ van café De Bommel: ‘Helaas, klaar is Cees’

BREDA - De aula bij uitvaartcentrum Zuylen puilt uit. Enkele uren later geldt dat nota bene op een maandagmiddag voor die befaamde locatie in de Halstraat. Breda staat massaal stil bij het overlijden van de ‘vader’ van café De Bommel: Cees Verberk (73).

Als in 1978 Fia Rockx en Adri van Kekem hun café Het Buitenbeentje omdopen in De Bommel is Cees Verberk daar al bij als werknemer. In 1982 neemt hij de kroeg met twee compagnons over om er vervolgens alleen de scepter te zwaaien. Hij laat De Bommel uitgroeien tot een fenomeen, dat hij in 2007 overdraagt aan zijn zoon Bas. 

Kleine gebaartjes

Cees Verberk (1946-2019).
Volledig scherm
Cees Verberk (1946-2019). © Johan Van Gurp

Een fenomeen is Cees Verberk ook. De sprekers komen kenschetsen tekort: wars van poespas, grote meneer met kleine gebaartjes, icoon, familieman. “Opa Ceesje, je was een schelp. Met een harde buitenkant en een zacht glanzende binnenkant van paarlemoer”, zegt zijn kleindochter even poëtisch als oprecht.|

Een vaderfiguur, reiziger, man van weinig woorden en met grote gunfactor, levend in het hier en nu, altijd zichzelf, kapitein van de derde helft, hoofd van de Bommelfamilie, heer van stand. Maar ook: “MafCees, SmeerCees, IraCees. Helaas, klaar is Cees”, grapt voetbalvriend Fritz von Seydlitz. 

Tank bier

Tranen van verdriet en het lachen vallen synchroon. Lachen om de vele anekdotes, die aan de toog van De Bommel bij een glas bier alleen maar smeuïger worden. Kees Brunia, voormalig bedrijfsleider van de kroeg en de laatste spreker in het uitvaartcentrum, heeft de menigte al gewaarschuwd: “U allen wacht een schone taak vanavond. Er moet een tank bier leeggemaakt worden.”

Laatste woorden

Het is de nadrukkelijke wens van Cees. Bij zijn dood moet z’n leven gevierd worden. En dat gebeurt. Op een maandagmiddag die moeiteloos overgaat in de avond. ‘Ik piep er tussenuit’, waren de laatste woorden van Cees aan zijn dochter Maartje. Maar deze maandag is hij er gewoon bij. Niet alleen vanwege z’n portret op de bar. Cees Verberk en De Bommel zijn voor eeuwig met elkaar verbonden.

Volledig scherm
© Johan Van Gurp