Volledig scherm
De kruising van de Heerbaan en de Grote Houw waar de rotonde moet komen. © Pix4Profs/René Schotanus

Meer maatregelen om Heerbaan veiliger te maken

BREDA - Behalve de aanleg van een rotonde ter hoogte van winkelcentrum Bisschopshoeve, worden er meer maatregelen genomen om de verkeersveiligheid te vergroten op de Heerbaan in Breda. Dat zei wethouder Boaz Adank (VVD) donderdagavond tijdens een vergadering van de gemeenteraad.

Adank deed daarmee een handreiking naar de wijkraad van Heusdenhout, mede op aandringen van een groot aantal gemeenteraadsfracties.

Totaalplan

De wijkraad had eerder gevraagd om nog een half jaar te wachten met de herinrichting van de Heerbaan, zodat een totaalplan gemaakt kan worden waarin de impact van diverse grote bouwplannen wordt meegenomen. Maar vorige week liet Adank weten dat daar geen tijd voor is en dat al in mei begonnen wordt met de aanleg van de rotonde (mede omdat de provincie er subsidie voor verstrekt).

Dolksteek

De wijkraad noemde de rotonde toen ‘een dolksteek in het hart van de wijk’, omdat die gericht is op verkeer en op doorstroming, niet op leefbaarheid. De wijkraad ziet op de locatie liever een ‘leefgebied’ met een 30-km-zone en oversteekplaatsen, dat beiden zijden van de Heerbaan verbindt.

Versmalling

Die rotonde komt er sowieso, zei Adank donderdagavond. “Maar de invulling staat nog niet vast. We gaan kijken hoe we een inrichting kunnen maken die voor een verbinding zorgt.” Verder wordt de Heerbaan zo ingericht dat het in elk geval tot optische versmalling leidt en komen er silhouetten langs de weg die automobilisten moeten stimuleren langzamer te rijden. De wijkraad zal bij de proces betrokken worden, aldus Adank.

De wijkraad toonde zich donderdagavond tevreden over de handreiking van de wethouder. “Dankzij de druk van de gemeenteraad lijkt het toch de goede kant op te gaan”, aldus de vertegenwoordigers.