Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock / Getty Images

Meeste nieuwbouwwoningen dit jaar opgeleverd in Tilburg, minste in Breda

Van de vier grote Brabantse steden leverde Tilburg met 392 woningen de meeste nieuwbouwwoningen op in het eerste kwartaal van 2019. Breda leverde met 77 woningen de minste nieuwbouwwoningen op. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag publiceerde.

Eindhoven staat met 216 nieuwbouwwoningen op de tweede plaats en Den Bosch op de derde met 209 nieuwbouwwoningen.

In 2018 lag Eindhoven nog op kop met 699 nieuwe huizen, gevolgd door Tilburg (441), Breda (148) en Den Bosch (37).

Van de kleinere gemeenten timmerden Bergen op Zoom (163), Heusden (121), Uden (115) en Helmond (108) in 2019 flink aan de weg als het gaat om nieuwbouw. De minst bouwlustige gemeente is Geertruidenberg: daar werden in het eerst kwartaal van dit jaar precies 0 woningen opgeleverd.

Tekst gaat verder onder grafiek.

Flink prijskaartje

De prijzen voor nieuwbouwkoopwoningen stijgen volgens het CBS en het Kadaster al vijf kwartalen harder dan die van ‘gewone’ koopwoningen. Uit vorige week naar buiten gebrachte NVM-cijfers blijkt dat een nieuwe woning in het afgelopen kwartaal gemiddeld 387.000 euro kostte, zo’n 80.0000 euro meer dan een bestaande koopwoning. Volgens de makelaarsvereniging komt die prijzenstijging door de hoge grond-, personeel- en bouwkosten, maar ook de ‘stapeling van ambitieuze beleidsmaatregelen zoals gasloos bouwen en lokale regels’ zouden een rol spelen.