José Jonkers hangt een Ik vergeet je niet-tasje aan de voordeur van Gudy en Toine in de Haagse Beemden.
Volledig scherm
José Jonkers hangt een Ik vergeet je niet-tasje aan de voordeur van Gudy en Toine in de Haagse Beemden. © Pix4Profs/René Schotanus

Met een beetje fantasie kan de Haagse Beemden nu urenlang knutselen

BREDA - Iedere dinsdag een tasje aan je voordeur met een creatieve opdracht. In de Haagse Beemden is deze week Ik Vergeet Je Niet van start gegaan. Gedurende acht weken ontvangen deelnemers acht van dat soort tasjes. Een pilot; bij succes wil Nieuwe Veste het ook in andere delen van Breda uitrollen.

Het idee: de verbinding zoeken. Het doorbreken van het corona-isolement. Voor aanvang waren er al 76 aanmeldingen en dat kunnen er gedurende het project nog best wel eens meer worden.

Met wat fantasie

In het tasje zit de opdracht en een aantal spulletjes. Dat is de basis. ,,Iedereen heeft thuis wel wat liggen dat met wat fantasie plots een heel andere functie kan krijgen. We dagen uit om daarmee te spelen”, legt initiatiefneemster Irma Rens van Nieuwe Veste uit.

Samen met kunstenaars Melanie van Dorp, Thea Kanters, Anja Barendrecht, Natasja Ahout, José Jonkers en William van der Zanden werden de opdrachten samengesteld. ,,Met veel afwisseling, het is elke week volstrekt anders.”

Een soort kijkdoos

Zo is deze eerste week het thema ‘binnenkijkjes’. De deelnemers maken een kijkraam, aan de hand van een houten lijstje en een kartonnen doosje. Een soort kijkdoos, waarin deelnemers kunnen laten zien hoe hun leven eruit ziet in deze coronaperiode. 

Quote

Iedereen heeft thuis wel wat liggen dat met wat fantasie plots een heel andere functie kan krijgen

Irma Rens, Nieuwe Veste

Als men daarin vast zou lopen of vragen heeft, dienen de kunstenaars als coaches. Bovendien is er een besloten Facebookpagina, om samen aan de slag te kunnen gaan. Uiteindelijk zou het acht verschillende kunstwerken op moeten gaan leveren, dat de deelnemers dan samen gemaakt hebben.

,,Ik denk dat het een verrijking kan zijn voor de geest”, zegt deelneemster Jolie Dalenoord. ,,Ik kan niet werken, dus dit is een erg leuke afwisseling van mijn dagen.” 

Geen kunstenaars

Haar buren Gudy en Toine Meijvis zijn gepensioneerd. ,,We zijn geen kunstenaars, maar daarom is het ook zo leuk. Dat hoeft namelijk niet. Ik denk dat we het vooral samen doen. En soms de kleinkinderen vragen naar creatieve input.” 

Ik Vergeet Je Niet komt oorspronkelijk vanuit CultuurCompaan uit Roosendaal, waar het een succes is.