Volledig scherm
Danny Blue and the Old Socks openden vorige de tiende editie van het festival ‘Ik Zie U Graag’ in Mezz. © Casper van Aggelen / Pix4Profs

Mezz kan extra landelijke subsidie in festivals steken

BREDA - Poppodium Mezz in Breda heeft een belangrijke extra subsidie binnengesleept. Mezz is opgenomen in de lijst van 47 Nederlandse pop- en theaterzalen die de komende twee jaar geld krijgen van het Fonds Podiumkunsten voor de ondersteuning van hun programma’s.

Het gaat voor Mezz om een bedrag van bijna 80.000 euro voor de periode 2020 en 2021. “Het is mooi dat wij als relatief kleine zaal hier nu ook bij staan”, aldus Mezz-directeur Frank van Iersel. Er staan slechts twee andere Brabantse popzalen op de lijst: 013 in Tilburg en De Effenaar in Eindhoven. Verder zijn het instellingen variërend van De Doelen in Rotterdam tot het Concertgebouw in Amsterdam.

Waardering

Volgens Van Iersel voelt de subsidieverstrekking als ‘erkenning en waardering waar Mezz voor staat: aanbieder, aanjager en ontdekker’. Het geld zal met name gebruikt worden voor het organiseren van zowel bestaande als nieuwe indoorfestivals.

Ik Zie U Graag

Mezz organiseert al enkele festivals als ‘Ik Zie U Graag’ (muziek uit België), Fresh (hiphop) en Rootzz (moderne Americana. “Die kunnen we hiermee verder gaan uitbouwen en we gaan nieuwe activiteiten opzetten, zoals het Breda metalfest en een jazz/fusion-festival”, aldus Van Iersel. Mogelijk komt er ook nog een evenement waarin muziek, theater en ‘spoken word’ samen komen.

Verbouwing

Voor Mezz is de subsidie tevens een extra opsteker in het kader van 1,8 miljoen euro kostende verbouwing die onlangs is voltooid. Door onder andere de ruimtes (zaal, balkon) in het complex te verbeteren en een nieuw popcafé te creëren, wil Mezz het publiek niet alleen meer comfort bieden maar ook meer mensen trekken. De subsidie van het Fonds voor activiteiten kan daar een bijdrage aan leveren.

Kleine zaal

Uiteindelijk wil Mezz nog een slag slaan. De recente verbouwing is in principe pas het eerste deel van de ‘Mezz-metamorfose’. Het is ook de bedoeling dat de kleine zaal aan de voorzijde (het voormalige café) uitgebreid wordt zodat de capaciteit daar verdubbelt naar tweehonderd bezoekers. Mezz financiert die verbouwing zelf: de gemeente (eigenaar van het gebouw) zal de kosten doorrekenen in de huur. De uitbreiding zal waarschijnlijk niet vóór 2021 gebeuren.

De belangrijkste subsidieverstrekker van Mezz blijft overigens de gemeente. Die verstrekt jaarlijks een bedrag van een kleine 5,5 ton. Alleen was het bedrag dit jaar circa 50.000 euro hoger omdat Mezz een half jaar stil heeft gelegen, terwijl de vaste kosten doorliepen en er geen inkomsten waren.