Volledig scherm
NAC videostill Rellen NAC

NAC-beveiliging kreeg lucht van rellen na wedstrijd tegen Willem II, maar kon niet op tijd ingrijpen

BREDA - De beveiliging van NAC kreeg kort voor het einde van de derby tegen Willem II een signaal binnen dat het na de wedstrijd wel eens mis zou kunnen gaan. Vanaf de tribunes kwam een 'vaag signaal’ over een mogelijke confrontatie tussen supporters. Die informatie is toen niet direct gedeeld met de politie.

Hadden de rellen na afloop van de Brabantse derby op 22 oktober 2018 voorkomen kunnen worden met de kennis van nu? Nee, zeggen NAC en de gemeente Breda na een uitgebreide evaluatie die donderdag naar buiten is gebracht. Niet alle veiligheidsmaatregelen verliepen volgens het draaiboek. Maar dat wat misging, had geen negatieve invloed op de ongeregeldheden na afloop van het duel, melden de partijen.

Het bericht over de mogelijke confrontatie dat binnenkomt bij de commandopost van NAC is op dat moment, kort voor het einde van het duel, moeilijk op waarde schatten. ,,De informatie was erg vaag”, zegt clubwoordvoerder Jasper Saeijs. ,,Wel is direct met de beveiliging van Willem II gesproken, maar er was weinig tijd om dit te controleren.” Vanuit andere kanalen komt geen soortgelijk bericht binnen, en in het stadion is het beeld op dat moment nog rustig. Eerder op de dag klinken signalen van mogelijke confrontaties in de binnenstad, maar die blijken niet juist. De beveiliging wacht even met het informeren van de politie, omdat ze niet weet hoe urgent dit signaal is.

Mutsen en capuchons

Als veiligheidsmaatregel vraagt NAC de Willem II-beveiligers een linie te laten vormen tussen de veiligheidsschermen en de Tilburgse bussen. Maar op het moment dat de Willem-supporters de trap af komen, en ze hun mutsen en capuchons opzetten, hebben de stewards die linie nog niet gevormd. Een poging daartoe komt te laat. De groep rent direct naar de hoek van de bussluis, vlakbij de ingang van vak G. De beveiliging van Willem II houdt ze niet tegen. Er wordt met voorwerpen gegooid, de NAC-supporters reageren, het rellen begint.

Was het verstandiger de supporters van de Tricolores langer in het vak te houden totdat alle NAC-fans weg waren? Nee, zeggen de partijen in de evaluatie. ‘Enerzijds vanuit het streven naar gastvrijheid en anderzijds in de wetenschap dat de bezoekende supporters daarna terecht komen in een afgesloten bussluis. Daarbij komt het langdurig ophouden van bezoekende supporters de sfeer niet ten goede’. Wel is besloten om voortaan bij risicowedstrijden af te spreken eerder een veiligheidslinie op te stellen.

Zwakke punten

Nog een leermoment: voortaan moeten alle signalen die bij de commandopost binnenkomen over mogelijke confrontaties direct gedeeld worden met de politie. Zo kan gezamenlijk een afweging gemaakt worden over wat te doen.

De veiligheidsschermen buiten tussen het uitvak en vak G worden op sommige punten verstevigd en verbeterd. Voor de komende wedstrijd worden tijdelijke maatregelen getroffen in afwachting van structurele verstevigingen om herhaling te voorkomen. De schermen deden ‘prima’ dienst tijdens de ongeregeldheden, maar onduidelijk is nog of er nu verborgen zwakke punten zijn ontstaan en wat de schermen qua belasting kunnen dragen.

NAC en de gemeente Breda besluiten tenslotte het ingezette ‘gastvrije’ beleid niet overboord te gooien door het incident . Dat betekent dat veiligheidsmaatregelen niet worden aangescherpt, en de politie met slechts een minimale bezetting rond het stadion beweegt.

‘Ongetwijfeld zullen hooligans nog vaker het proces naar normalisatie verstoren’, leest de evaluatie. ‘Bij geweld moet een stevige persoonsgerichte aanpak volgen van de daders’.