Volledig scherm
LAGE ZWALUWE, Pix4Profs-Ron Magielse de organisatie van de nieuwjaarsduik neemt het net omgeploegde strandje bij de winput aan de lange reeweg in ogenschouw. vlnr: john van der made, teun van de steenoven, perry van lonkhuizen en huib evegaars. © Pix4Profs-Ron Magielse

Nieuwjaarsduik in Lage Zwaluwe is terug van weggeweest

LAGE ZWALUWE - De nieuwjaarsduik is terug in Lage Zwaluwe. Op de eerste dag van januari springen de deelnemers het nieuwe jaar tegemoet.

,,De sociale samenhang in Lage Zwaluwe moet weer groter worden”, vindt John van der Made (52) uit Lage Zwaluwe, een van de organisatoren. Vorig jaar kon de duik niet doorgaan door problemen in de organisatie. Van der Made zit in de nieuwe organisatie en vindt het belangrijk dat het evenement dit jaar wel doorgaat. 

,,Vroeger werd er veel georganiseerd in de gemeente, dit is de laatste jaren weggevallen.” Hij hoopt dat door samen in het water te duiken, mensen elkaar weer beter gaan leren kennen.

Veiligheid voorop

De nieuwjaarsduik is voor alle leeftijden. ,,Bij jonge kinderen vragen we of er een ouder of voogd mee gaat”, vertelt Van der Made. ,,Als iemand het water in wil waarvan wij het gevoel hebben dat het echt niet veilig is, omdat degene bijvoorbeeld dronken is, dan vragen wij degene deel te nemen als toeschouwer.”

Omdat het evenement twee jaar geleden voor het laatst werd gehouden, vindt de organisatie het moeilijk in te schatten hoeveel mensen het nieuwe jaar in gaan duiken. De verwachtingen liggen nu tussen de honderd en driehonderd deelnemers.

Thema

Een thema voor de duik is er niet. ,,Maar wat niet is, kan altijd nog komen”, zegt Van der Made. Zelf iets bedenken om op een creatieve manier het water in gaan is toegestaan. ,,Ludieke acties, mits het veilig is, sporen we zeker aan.”

Op 1 januari om 13.00 uur springen de deelnemers in het water van de Windput aan de Lange Reeweg het nieuwe jaar tegemoet. Er is een maximaal van driehonderd deelnemers. Meedoen is gratis en opgeven kan bij de duik zelf. Na de duik staat er erwtensoep voor de zwemmers klaar.