Volledig scherm
Drukte op de kruising van Konijnenberg en noordelijke rondweg in Breda. © Pix4Profs/René Schotanus

Noordelijke rondweg Breda: 70 km/u blijft maximumsnelheid

BREDA - De maximumsnelheid op de noordelijke rondweg in Breda blijft 70 km/u. Omwonenden kwamen met het voorstel om de snelheid terug te brengen naar 50 km/u, maar dat burgemeester en wethouders zien dat niet zitten. Zo’n maatregel zit namelijk de doorstroming in de weg.

Quote

Luchtkwali­teit en het tegengaan van geluids­over­last zijn onderge­schikt aan doorstro­ming.

Burgemeester en wethouders Breda

Tijdens een informatiebijeenkomst die in januari is gehouden kwamen enkele bezoekers met het idee om de huidige maximumsnelheid aan te passen. Dat zou goed zijn voor de luchtkwaliteit. In een reactie op deze opmerkingen heeft het stadsbestuur vorige week laten weten dat de doorstroming op de noordelijke rondweg beter af is met een maximumsnelheid van 70 km/u.

Dat is omdat de groene golf is afgesteld op deze snelheid en dat komt de doorstroming ten goede. Burgemeester en wethouders beamen dat een maximumsnelheid van 50 km/u beter is voor zowel de luchtkwaliteit als het tegengaan van geluidsoverlast. Maar deze ‘aspecten zijn ondergeschikt aan de doorstroming’, zegt het college.

De reconstructie van de kruising van noordelijke rondweg met Konijnenberg staat voor deze zomer op de agenda. De aanpak kost 2,5 miljoen euro. Dat is meer dan gepland. Dat komt doordat er extra grond is gekocht om het oorspronkelijke ontwerp uit te breiden.