Volledig scherm
Op het monument van de Acht van Chaam onthult Marianne Vos volgende week de erelijst van de vrouwen. © Archief Acht van Chaam

Nu ook vrouwen op monument Acht van Chaam

CHAAM - Op het monument van de Acht van Chaam op de hoek van de Dorpsstraat en de Gilzeweg staan alle winnaars van de profwedstrijden vanaf de eerste Acht in 1933 vermeld. Allemaal mannen! Daar komt verandering in.

Quote

Het is hoog tijd, zeker nu het vrouwen­wiel­ren­nen zich tot een professio­neel niveau heeft ontwikkeld

Comité Acht van Chaam

Het Comité Acht van Chaam besloot om alle winnaars van de wedstrijden voor vrouwen toe te voegen op het monument. ,,Het is hoog tijd, zeker nu het vrouwenwielrennen zich tot een professioneel niveau heeft ontwikkeld’’, licht het Comité Acht van Chaam toe.

De onthulling van de namen van de winnaressen vindt plaats op woensdag 31 juli tijdens de 81ste Acht van Chaam door Marianne Vos. Zij won de Acht tot nu toe acht keer: in 2005, 2007, 2009, 2011, 2014, 2016, 2017 en 2018.

Miss Acht

Dat leverde Vos de koosnaam ‘Miss Acht’ op. ,,We willen het vrouwenwielrennen alle kansen geven en daarmee promoten’’, zegt het comité.

Daarom staat ook de U23 Damesploeg, grote talenten onder 23 jaar, aan het vertrek. Al in 1989 reden er vrouwen mee in de Acht van Chaam toen de junioren-dames samen met de nieuwelingen van start gingen. In 1992 werd er voor het eerst een wedstrijd alleen voor vrouwen georganiseerd.

Quote

We willen het vrouwen­wiel­ren­nen alle kansen geven en daarmee promoten

Comité Acht van Chaam

Spannend spektakel

Monique Knol won die wedstrijd. Marianne Vos gaat op 31 juli opnieuw in Chaam van start. Het comité: ,,Het belooft een spannend spektakel te worden. Gaat het Vos lukken om de Acht voor de negende maal op haar naam te schrijven?’’

Ze zal aan Annemiek van Vleuten, tweevoudig winnaar van de Giro Rosa, een gedegen tegenstander hebben. Ook Anna van der Breggen, tweede in de Acht van 2016 en 2017, zal voor de winst gaan, verwacht het comité.