Oosterhout ontkent te laag bod voor Lievenshove: ’Dit is de reële marktprijs’

OOSTERHOUT - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de gemeente Oosterhout vragen gesteld over de voorgenomen aankoop van het terrein van de voormalige jeugdinstelling Lievenshove.

Aanleiding zijn berichten in BN DeStem over het bod dat de gemeente Oosterhout de eigenaar van het terrein, jeugdzorgaanbieder Juzt, heeft gedaan. Dat zou ver beneden de marktprijs liggen, berichtte deze krant eerder. Oosterhout wil graag woningen op het terrein laten bouwen en had bedongen dat ze het eerste recht van koop op de grond had. 

Het ministerie dat eerder drie miljoen euro aan steun toezegde om de ontmanteling van het met forse financiële problemen kampende Juzt in goede banen te leiden, wilde op basis van die berichten weten waarom een andere overheid de geplaagde zorgaanbieder het vel juist over de oren zou proberen te trekken.

Reëele marktprijs

Maar, zegt de Oosterhoutse wethouder Robin van der Helm, verantwoordelijk voor jeugdzorg in zijn gemeente, ,,daar is geen sprake van. Wij hebben een reëele marktprijs voor Lievenshove geboden. Het beeld dat wij als gemeente misbruik zouden maken van de moeilijke situatie waarin Juzt verkeert, klopt niet.’’

Hoeveel Oosterhout geboden heeft en hoe groot het gat is met het bedrag dat Juzt wil hebben, wil Van der Helm niet zeggen. Deze krant ving eerder in kringen van Juzt op dat Oosterhout nog geen twee miljoen euro had geboden voor het terrein, terwijl de grond volgens makelaars een veelvoud waard zou zijn.

Van der Helm daarover: ,,Nogmaals, wij hebben een reële marktprijs geboden. Vastgesteld door een taxateur waar ook Juzt mee akkoord is gegaan.’’ Volgens de wethouder zou juist de zorgaanbieder, ingefluisterd door projectontwikkelaars, aanvankelijk een veel te hoge prijs in gedachten hebben gehad.

Deal

De onderhandelingen tussen beide partijen lopen ondertussen gewoon door. Recent hebben de gemeente en Juzt, na een onderbreking vanwege de zomervakantie, weer bij elkaar gezeten. Van der Helm heeft goede hoop dat er binnen afzienbare tijd een deal ligt. ,,Wanneer dat precies zal zijn, weet ik niet. Maar ik denk dat we er uit gaan komen.’’

Voor Juzt begint de tijd te dringen. De zorgaanbieder kreeg in juni drie miljoen euro van het ministerie van VWS om de ontmanteling van de bijna failliete instelling zo pijnloos mogelijk te laten verlopen. Eind dit jaar moeten alle onderdelen van Juzt zijn verkocht over overgedaan aan andere zorgaanbieders. Bij Juzt werken nu nog 600 werknemers. De organisatie telde tot voor kort 1.800 (jeugdige) cliënten.

Volledig scherm
Lievenshove, de jeugdinstelling waar jongeren met ernstige gedragsproblemen werden behandeld, sloot in maart haar deuren. © Pix4Profs / Johan Wouters