Volledig scherm
Vorig jaar deed de gemeente Breda nog een onderzoek naar oplossingen voor de dichtslibbende noordelijke rondweg. © ron magielse / pix4profs

Oplappen is nu even de beste optie voor kruispunt Konijnenberg

BREDA - De kruising van de noordelijke rondweg en de Konijnenberg in Breda gaat nog deze zomer op de schop. Het is niet mogelijk om op korte termijn genoeg geld bij elkaar te krijgen voor een alternatief, zoals een viaduct.

Quote

Wat als het weer vastloopt?

Michel Verschuren, SP-burgerraadslid

Dat zei wethouder Boaz Adank (Verkeer, VVD) donderdagavond tijdens een vergadering van de gemeenteraad. Die besprak het voorstel om het kruispunt voor zo’n 2,5 miljoen euro op te knappen en uit te breiden. Sommige fracties vroegen zich af of zo’n investering niet zonde van het geld is. Tenslotte wordt er op het stadskantoor ook al nagedacht over een grootschaliger aanpak van de noordelijke rondweg.

,,Wat als het weer vastloopt? Kunnen we niet beter in een keer de noodzakelijke investering doen?’’ vroeg SP-raadslid Michel Verschuren zich af. Adank zei dat er gesprekken zijn met de provincie en zelfs met Rijkswaterstaat over financiële bijdrages. ,,Maar dat regel je niet op een namiddag’’, aldus de wethouder. Bovendien heeft hij haast: ,,Het is belangrijk dat we in ieder geval de eerste fase van ontwikkeling van het Havenkwartier goed kunnen ontsluiten.’’ Op de lange duur moeten daar zo’n 1200 woningen verrijzen. ,,Het gaat ons niet lukken om binnen twee jaar tot een substantiële investering te komen’’, aldus Adank. Anders gezegd: op de korte termijn kan er alleen maar geld worden gestoken in het opknappen van de bestaande kruising.

Te laat in de smiezen

Het was PvdA-fractievoorziter Arjen van Drunen opgevallen dat het verkeer op de noordelijke rondweg tussen 2002 en 2017 met veertig procent is toegenomen. ,,Hebben we niet te laat in de smiezen gekregen dat er iets aan de hand is’’, vroeg hij zich af.

Adank zei ‘voorzichtig nee’. ,,Want we hebben in 2012 wel een verkeersvisie aangenomen waarin staat dat er minder verkeer op de singels mocht rijden’’, zei de wethouder. ,,Dat heeft geleid tot een stijging van de druk op de rondwegen.’’

De raad kon verder prima uit de voeten met het project, zodat deze zomer de klus kan worden geklaard.