Pal op de grens stemmen voor Europa: ‘Wie niet stemt, heeft geen reden om achteraf te mopperen’

VideoCASTELRE - Een Vlaamse dame kijkt vreemd op als ze het stemhokje ziet. ,,Verkiezingen? Dat is toch pas zondag”, zegt ze. ,,Nee, in Nederland is het vandaag”, reageert kastelein Jos Snoeijs. De vrouw lacht. ,,Ik dacht al: die vlag buiten is zeker een grap.”

Europeser kan eigenlijk niet: de stemlocatie bij Café In Holland in Castelré ligt misschien wel het dichtst tegen de grens met de zuiderburen aan. Dat inwoners dichtbij het vuur zitten, zou ‘mee kunnen spelen’, zegt stembureau-voorzitter Adrian Voesenek. ,,Maar of het veel uitmaakt... Het Europees Parlement voelt voor velen toch ver weg. Totdat je een keer in Brussel of Straatsburg bent geweest, dan zie je om hoeveel geld en belangen het gaat.”

(Tekst gaat verder onder de foto) 

Volledig scherm
Europeser kan eigenlijk niet: de stemlocatie bij Café In Holland in Castelré ligt misschien wel het dichtst tegen de grens met de zuiderburen aan. © Jamaica Vink

Stan Aarts (70) weet niet of de ligging van het dorp verschil maakt. ,,Het ligt eerder aan de mentaliteit van het manneke zelf”, zegt hij al wijzend naar zijn hoofd. En over het stemmen: ,,Dan kun je politici tegen de schenen stampen als ze er een zooitje van maken. Wie niet stemt, heeft geen reden om achteraf te mopperen.”

Volledig scherm
Stan Aarts: 'Als je stemt kun je politici tegen de schenen stampen wanneer ze er een zooitje van maken'. © Jamaica Vink
  1. Bredase uitvinding ‘Kaplock’ veilige oplossing in onbewaakte garderobe
    PREMIUM

    Bredase uitvinding ‘Kaplock’ veilige oplossing in onbewaakte garderobe

    BREDA - Een onbewaakte en toch veilige garderobe in de kroeg middels een ogenschijnlijk simpele uitvinding. Een kapstok met een slotje, ter voorkoming van diefstal: Bredanaars Willem Pennings (25) en Dhargyäl van Oorschot (27) zijn volop bezig hun Kaplock uit te rollen. Vrijdagavond openden ze in de cafés Shots en Nassau in Breda hun uitvinding. ,,Gisteren hingen ze stiekem al in Nassau. De reacties waren super enthousiast", ervoer Pennings.